IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония не вижда края на дефлацията

Според Ройтерс Харухико Курода има сериозен шанс да бъде предложен за втори мандат начело на Японската централна банка

13:50 | 05.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Шиндзо Абе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

Япония все още не е готова да обяви края на дефлацията, смята премиерът на страната Шиндзо Абе.

Ръстът на цените в Япония все още не е достатъчно силен, заяви Абе по време на свое изслушване в парламента, потвърждавайки важността на поддържането на сегашния паричен курс.

Изявленията на министър-председателя бяха подчертани и от управителя на Японската централна банка Харухико Курода по-късно днес, предава Ройтерс.

Абе заяви, че очаква централната банка да продължи да ускорява разхлабването на паричната политика, за да достигне заложената цел за инфлация от 2%.

Коментарите предхождат промяна в ръководството в ЯЦБ, като петгодишните мандати на гуверньора Курода и двамата му заместници изтичат съответно през април и март.

Въпреки това Абе не даде нови доказателства за това дали Курода все още ще бъде отговорен за това развитие като управител на ЯЦБ. Предвижда се правителството да представи на парламента своите кандидатури най-рано към средата или края на февруари. Според източници на Ройтерс Курода има силен шанс да бъде преназначен.

Пред парламентарната комисия Курода заяви, че ЯЦБ не бърза да оттегли мащабната си програма за стимулиране на икономиката.

Той призна същевременно, че продължителното количествено облекчаване допълнително затруднява регионалните банки, които вече страдат от стесняване на маржовете поради застаряващото население.

„Все пак е изключително важно да постигнем нашата инфлация от 2%", каза Курода. „Японската инфлация остава далеч от нашата цел, затова трябва да продължим търпеливо с мощно облекчаване на паричната политика", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още