IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Без Шенген и еврозоната България остава в периферията на ЕС

ЕС нарушава собствените си правила, като не приема България в Шенген, твърди Соломон Паси

11:29 | 06.02.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Членството на България в Шенген не е право, а задължение. В договорите са разписани определени условия, които трябва да се покрият, а България ги е изпълнила. Това заяви пред БНТ проф. Любомир Кючуков – бивш зам.-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения.

Според него сега се решава дебатът за бъдещето на Европейския съюз, а неучастието ни в Шенген и в еврозоната ни изтласква в периферията. „От тази гледна точка неприемането на България в Шенген би било неуспех“, категоричен е той.

Заедно с него в дискусията участваха и директорът на софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева и председателят на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов.

Кючуков се съгласи с мнението на Весела Чернева, че ако България и Румъния влязат в Шенген и със сухопътните си граници, тогава приемането ни в зоната за свободно придвижване на хора ще се разглежда и през призмата на мигрантския натиск.

“Има страни, като Холандия, например, в които съмненията за България продължават да стоят. Германия беше в този лагер“, припомни Чернева.

Тя уточни, че не става дума за пълно членство в Шенген. „Членството ни в Шенген по земя и по море би било предимство за граждани от трети страни, не толкова за българските граждани. Натискът от сухопътните граници се очаква да се увеличи”, коментира още тя. 

Чернева поясни, че България има частичен достъп до Шенгенската информационна система (ШИС II) - може да ползва, но не може да променя системата.

Според Йордан Божилов България и Румъния изпълняват критериите за контрол на границите, а решението за приемането ни в шенгенската зона ще бъде политическо.

“Трябва да работим на най-различни нива. Европа се преконфигурира. Къде сме ние в този дебат? В кои структури на ЕС ще имаме възможност да взимаме решения“, попита той.

По думите на Любомир Кючуков в Шенген предстои реформа, и то “много сериозна”.

С поставянето на пречки пред влизането на България в шенгенската зона, Европейският съюз не изпълнява свой ангажимент към България. Това коментира в ефира на bTV бившият външен министър Соломон Паси.

„Ние имаме задължение да влезем в Шенген и Европейският съюз да ни приеме и то произтича от договора, който подписахме на 25 април 2005 г. Тогава срокът за влизане беше 2009 г. За съжаление, договореното не се изпълнява, поставят се нови условия, изкуствени условия пред членството на България в Шенген, каквито не могат да бъдат поставени според този договор, т.е. това, което се случва е, че ЕС не изпълнява свой ангажимент към България“, каза Паси.

Той посочи, че е позитивно настроен, но според него чисто тактически влизането ни в еврозоната ще улесни влизането в Шенген. По думите му обаче българското европредседателство ще бъде успешно и ще е допълнителен аргумент.

Бившият външен министър посочи, че проблемът се корени в липсата на конкретни обективни условия, но именно тук е момента да се прилага и тактика на преговорите. Соломон Паси даде за пример стремежа на холандския премиер Марк Рюте към поста председател на Европейския съвет.

„Може например България и Румъния съвсем спокойно да му кажат: Ние ще направим всичко, което е по силите ни, да блокираме твоята кандидатура, ако ти блокираш нашата кандидатура за Шенген“, обясни Паси и добави, че понякога в дипломацията се предприемат и такива стъпки.

Той обаче уточни, че има доверие в българската дипломация.

„Македония си е македонска, с това трябва да се примирят всички страни на Балканите. Имаме нужда от Македония в ЕС и НАТО и Западните Балкани да престанат да бъдат проблем“, добави още той.

Според него популизмът пречи на развитието на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 6
крас
преди 6 години
МОНКА , МОНКА"Зорлем гюзелик олмаз-олсада якъшмаз" = "На сила хубост не става, а и да става не бива"!КАКТО И ДА СЕ ПРЕДЛАГАМЕ , ЕВРОПА НЯМА ДА НИ ВЗЕМЕ.Върви се към създаване на "ЕВРОРЕГИОН ТРАКИЯ, но в най лошият му сценарий, при който административния център няма да е Одрин /както е по проекта/ , а командването ще е директо от Ал Сарай! ЗВУЧИ МРАЧНО , НО НЕ И НЕИЗПЪЛНИМО. За ЕВРОПА сме нищо, За ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ - няма такава държава.НАИСТИНА ЛИ СМЕ ПРЕД РАЗПАД ОПИСАН ОТ ЕДИН АМЕРИКАНСКИ КОНГРЕСМЕН , за който предстои пренареждане на картата на тази част от света СВЪРЗАНА СЪС СЪЗДАВАТА НЕ ДЪРЖАВАТА КЮРДЕСТАН , с части от Турция и конпенсирането и със БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ. ВЕЛИКИТЕ ще конпенсират и нас с МИЗЕРНА ЧАСТ ОТ МАКЕДОНИЯ. ТОВА ЛИ НИ Е БЪДЕЩЕТО?ИЗГЛЕЖДА, ЧЕ ДА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Mohave
преди 6 години
А България кои правила нарушава ? - или изобщо спазва ли нещо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Ако тоя *** евреин си мисли, че може да подкукуроса бойко да изнудва Рюте, значи предстои голяма осервация. :-)) хихихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Що , иначе в центъра ли отива ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още