IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единен европейски орган да извършва контрол върху храните, предлага омбудсманът

В рамките на европредседателството ще бъде приета директивата за аудиовизуални медии, която залага изисквания към рекламата на храни, предназначени за деца

12:58 | 06.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Единен европейски орган трябва да извършва контрол върху храните. Това каза пред журналисти омбудсманът Мая Манолова, която участва в конференция на Българското председателство на Съвета на ЕС „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата“, предава БТА.

Омбудсманът призова и за по-голямо финансиране на изследвания, които да показват влиянието на добавките в храните върху човешкия организъм и уточни, че изследванията трябва да се правят на европейско ниво.

Идеята общ европейски орган да се заеме с проблема за двойния стандарт при храните предложи и евродепутатът Момчил Неков.  

Манолова разказа и за безплатното мобилно приложение, което показва съдържанието на храните.

Приложението беше представено пред журналисти от неговите автори - ученици в 12-ти клас от Смолян. Чрез него може да се сканира етикетът на дадена храна и да се разбере точното й съдържание. След сканиране на етикета се появява описание за съдържащите се в храната суровини и добавки, дали те са разрешени за употреба в ЕС и какви вреди биха могли да нанесат върху здравето. 

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева посочи, че България има разработена Програма за превенция на хроничните незаразни болести, която адресира всички рискови фактори – нездравословно хранене, тютюнопушене, алкохол. Имаме и подробна нормативна уредба, която регламентира хранителния прием в детски градини и училища. Важно е да се продължи разговорът с производители и индустрия относно здравословното хранене при децата, каза Начева, цитирана от пресцентъра на здравното министерство. Тя допълни, че наскоро в Министерството на здравеопазването е създаден съвет по хранене към министъра.

“Най-лесният избор е здравословният”, посочи директорът на “Обществено здраве, страно знание и управление на кризи”, Главна дирекция здравеопазване в ЕК Джон Райън. Той очерта като основен приоритет за общите действия на ЕС ограничаване затлъстяването при децата, ролята на здравословното хранене при превенция на хроничните болести и прилагане на най-добрите практики при осигуряване на храненето за децата.

В рамките на Българското председателство ще бъде приета директивата за аудиовизуални медии, която ще заложи изисквания към рекламата и маркетинга на храни, предназначени за деца. Реформулирането на храните също е сред приоритетите на ЕК и от изключителна важност е мониторинга на процеса на подобряване състава на храните, каза още Райън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Майче, Създаването на "Единен европейски ОРГАН" е нещо като ОРГАНА на ТРЕТИЯ ПОЛ на същите тези джендърите, които ти подкрепяш и които са решили да вземат здраво в свои ръце нещата свързани с нашето ПРЕВЪЗПИТАНИЕ. СВЪРШИХА ЛИ СЕ БЪЛГАРСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ, които могат да свършат това, или просто вече НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още