IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела изтри над 99% от стойността на валутата си спрямо еврото

Международният валутен фонд прогнозира, че инфлацията в иначе богатата на петрол страна ще достигне 13 000% до края на тази година

14:32 | 06.02.18 г. 11
<p>
	Банер върху сградата на Централната банка на Венецуела. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Банер върху сградата на Централната банка на Венецуела. Снимка: Архив Ройтерс

Венецуелският боливар се срина с между 86,6% и 99,6%, след като централната банка започна отново да провежда валутни аукциони за пръв път от миналия август като част от усилията си за облекчаване на сериозния недостиг на долари и опит за справяне с хиперинфлацията, съобщава Bloomberg.

На новата официална платформа за валутен обмен DICOM с един долар вече могат да се купят 25 000 боливара, а едно евро се разменя за 30 987,5 боливара. Това представлява девалвация от 86,6 процента за пет месеца спрямо еврото и 99,6 процента спрямо субсидирания курс от 10 боливара за долар, отменен миналата седмица, уточнява Ройтерс. На черния пазар обаче физическите лица и фирмите, които нямат достъп до официалните пазари, плащат около 225 000 боливара за долар, посочва dolartoday.com.

Девалвацията на венецуелската валута е поредното усилие от страна на президента Николас Мадуро да преодолее тежката икономическа криза в иначе богатата на петрол страна. Обезценяването на валутата ще даде възможност на бизнеса да купува стоки от чужбина на значително по-ниски цени.

Венецуелското правителство наложи строг валутен контрол през 2003 г., като ограничи достъпа до щатската валута, за да защити намаляващите си резерви. Това обаче причини хроничен недостиг на всичко от захар до лекарства срещу рак, а цените буквално се изстреляха нагоре с невероятни темпове.

Международният валутен фонд прогнозира, че инфлацията във Венецуела ще достигне 13 000% до края на тази година, а икономиката ще се свие с 15%.

Мадуро заяви вчера, че възнамерява да предложи на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и страните извън картела да създадат съвместно механизъм за издаване на криптовалути, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

По думите му идеята е била приета с ентусиазъм от генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо.

В началото на декември миналата година венецуелският държавен глава обяви намерението си да създаде собствена криптовалута - петро. Според него използването на новата технология ще позволи страната да преодолее социално-икономическата криза. Тогава президентът посочи, че Венецуела ще обезпечава петрото със запаси от природни ресурси, злато, петрол и диаманти.

В началото на януари Мадуро нареди да започне издаването на 100 милиона единици от националната криптовалута. По-късно той обяви, че на 20 февруари ще започне предварителната продажба на петро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Днес публикуваха интересно инфо, според което ОПЕК и Русия печелят добре за сметка на загубите на Венецуела. Не някой друг а именно ОПЕК и Русия .Това как контрастира с антиимпериалистическите ви възгледи? И тях ли вече да ги вкарваме в графата на гаддните империалисти или за тях да направим специално изключение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
bvg
преди 6 години
На това му викам кратка памет. "Нали щяха да спират използването на долари? Да продават рубли, юани или зимбабвийски чакъл вместо долари и би трябвало да си оправят дереджето, ако проблема им е наистина в гадните американски капиталисти."Това докато беше напушeн ли си го писал или имаш раздвоение на личността и едното ти "АЗ" не отговаря за действията на другото? Не аз съм си сложил сърп и чук за аватар. Всички разбираме сарказма ти. За ГМО и USA аз споменавам. Що проблем ли е? Тема табу ли е? За съжаление нищо хубаво не ни чака заради промити мозъци като тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Ти си ненормален бе!Къде някой тук е споменал нещо за прав път, only USA и ГМО?Вий верно сте някакви нещастници дето само търсите къде да си из*серете глупостите. И е много важно да има кого да обвинявате са собственото ви нещастие и мизерия. Жалкии ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
ss42
преди 6 години
Най после държава със собствена криптовалутата а после е ред и на Русия да си направи :) а след това и половината Африка на всички им е писнало от пладнешки обири в стил анерикански Рамбо а криптосите ще оправят нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
bvg
преди 6 години
За разлика от теб аз не съм на заплата към организации занимаващи се с пропаганда и платени публикации спонсорирани от "фондации". Те им потопиха държавите, той пита колко кораба са потопени. Омръзна ми да чета непрекъснато коментари и да ми навират в лицето примери как видиш ли правия път е само един. Няма други начини освен Америка и лизaнетo на зaдницитe им. И под всяка тема не спирате да се изказвате без никой да ви искал мнението. Би ли бил добър да обясниш защо са под санкция венецуела и не е ли право на всеки един народ да избира системата в която иска да живее. Дори на изборите в тоталитарните държави, можеш да гласуваш за или против единствения кандидат. В западните държави за да си мислиш, че зависи нещо от теб клуба на oлигархията ти предлага 4ма или 240 кандидата и ти гордо отиваш да гласуваш за една шайкa откровенни крадци и лицемери. Ми рупай си ГМО-то и бъди щастлив. Скоро ще имаш водомер на зaдника и ще ти отчисляват данъците, на база количествата материал преминал през дебелото ти черво. А ГМО-то ще е задължително и ще се раздава на квоти. Защото някое продажно *** на което лижeш тoпките ще подпише от твое име 1000 годишен договор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Не сменяй темата *** жалък!!!И колко търговски кораби на Сирия, Либия и Ирак са потопени от войнолюбците?Приказвате глупости и лъжи но освен това и сте толкова ппроссти, че не се усещате какво точно приказвате. Това да не ви е форум на лъжевестник "Шок"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
bvg
преди 6 години
Естествено, че чрез война. Както става в Сирия, в Либия, Ирак. Не разбирам какви страхове ги преследват, че пречат на Куба и Венецуела с всички възможни начини. Заплаха са за Европа или Америка? Развиват терористични мрежи или отглеждат наркотици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Пълни глупости!!Само през войната нечии подводници торпилират танкери.Сега налагат търговски и икономически санкции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
bvg
преди 6 години
техните "приятели" от US са забранили на другите деца да си играят с тях /разбирай не купувайте петрол от тях/ малките количества които могат да продадът към страните които не се съобразяват с ембаргото, не покриват търговския баланс от вноса. Не криптовалута ами квото искат да измислят, няма как да го покрият с петрол, иначе и сега боливара е обезпечен с петрол, но подводниците обикалят в международни води и ще торпилират танкери на нарушители. Някак си играта е неравна, прилича ми на футболен мач като единия отбор е от 21 човека, а другия от един и после питай що така не му се получава играта на тоя отбор, нали уж са много добри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 7
bgMan
преди 6 години
Нали щяха да спират използването на долари? Да продават рубли, юани или зимбабвийски чакъл вместо долари и би трябвало да си оправят дереджето, ако проблема им е наистина в гадните американски капиталисти.Последно разпродаваха резервите си от диаманти и други ценности, даже собствена криптовалута си измислиха но все още не могат да спрат хиперинфлацията. Пролетариата що така продължава да не се влияе от социална пропаганда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още