IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агустин Карстенс: Властите да реагират срещу балона на биткойна

Според генералния директор на Банката за международни разплащания криптовалутите могат да подкопаят общественото доверие във финансовата система

14:47 | 06.02.18 г. 14
<p>
	Агустин Карстенс, ръководител на Банката за международни разплащания.<em> Снимка: Getty images</em></p>

Агустин Карстенс, ръководител на Банката за международни разплащания. Снимка: Getty images

Генералният директор на Банката за международни разплащания (БМР) Агустин Карстенс определи биткойна като спекулативен балон и призова властите да реагират, за да защитят доверието във финансовата система, предава Франс прес.

В момент, когато разработчиците на биткойна преследват целта си да създадат алтернативна платежна система без намесата на държавните власти, тази криптовалута "се превръща едновременно в балон, в схема "Понци" и в екологична катастрофа", изтъкна на конференция във Франкфурт ръководителят на БМР, наричана централната банка на световните централни банки, пише БТА.

Карстенс призовава властите да проявят бдителност, тъй като криптовалутите могат да подкопаят общественото доверие във финансовата система. 

Подобно на биткойна, криптовалутите в действителност са "чисто спекулативни" активи "с твърде нестабилни" стойности, коментира централният банкер.

Миналата година криптовалутите се възползваха от снизхождението на властите, тъй като тяхната технология предлага пример за подражание по отношение на намаляване високите разходи за финансовите трансакции.

Регулаторите обаче станаха по-критични, след като стойността на биткойна се стопи от близо 20 хил. долара през декември до по-малко под 6 хил. долара днес при силни всекидневни колебания.

Китай например възнамерява да засили контрола върху криптовалутите и да нанесе тежък удар върху извършваните в страната трансакции с тях.

Според Карстенс нестабилността на криптовалутите подкопава ползата от тях за трансакциите и като стойностна единица, като в същото време открива широки възможности за престъпниците да перат пари.

"Ако единственият модел на дейност е използването им за забранени или незаконни трансакции, централните банки не бива да позволяват на тези цифрови пари да се опират върху същата инфраструктура, която обслужва световната финансова система и върху доверието, осигурявано от нея", предупреждава той.

Ето защо според него централните банки трябва да имат готовност да се намесят, ако е необходимо.

Всичко за криптовалутите четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 8
ratten
преди 6 години
да дойдат танковете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
abdul
преди 6 години
Да се намесят централните банки? Как? Като изкупят всичките биткойни, когато "пирамидата" се спука?Или като забранят на хората да харчат парите си за каквото поискат?Нека да се намесят централните банки :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още