IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел е готова на "болезнени компромиси" за коалиционно споразумение

Очаква се преговарящите от двата блока да постигнат споразумение днес

22:39 | 06.02.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е готова да направи болезнени компромиси, за да сключи коалиционно споразумение със социалдемократите (СДП), чийто лидер каза, че вторник е "денят за вземане на решение" след месеци политическа несигурност, предаде Ройтерс.

Двата блока решиха в понеделник, че се нуждаят от повече време, за да постигнат споразумение за подновяване на "широка коалиция", като се съгласиха да подновят разговорите в централата на партията на Меркел във вторник.

„Всеки от нас ще трябва да направи болезнени компромиси и аз съм готова за това", каза Меркел пред репортери.

„Виждаме движенията на фондовите пазари през последните часове, живеем в бурни времена и това, което се очаква от нас като партии, е да създадем правителство за доброто на хората, правителство, което носи стабилност“, заяви тя.

Неуспехът на Меркел да състави правителство повече от четири месеца след изборите създаде тревога сред инвеститорите и страните партньори във време, когато Европа е изправена пред множество предизвикателства - включително необходимостта от реформа в еврозоната и излизането на Великобритания от ЕС.

Германия може да се изправи пред нови избори или безпрецедентно малцинствено правителство, ако социалдемократите отхвърлят коалиционно споразумение. Но преговарящите от двата блока заявиха, че трябва да постигнат споразумение във вторник.

Андреас Шейер, генерален секретар на баварските съюзници на Меркел, каза, че няма възможност за удължаване на преговорите след вторник: "Затова трябва да постигнем споразумение тази вечер. Всичко останало би било неразумно за нашите граждани“, коментира той.

След като първоначално обеща да бъде в опозиция, СДП сега се опитва да извлече отстъпки за здравеопазването и политиката по заетостта, които биха могли да спечелят скептиците сред техните 443 хил. членове, които имат последната дума дали да продължат с коалицията.

В същото време вестник Rheinische Post съобщи, че Конституционният съд в страната разглежда оплакване във връзка със законността на гласуването на партийните членове, но все още няма позиция на съдебните власти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Единственият разумен и безболезнен компромис е да си ходи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още