IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският консорциум се оттегли от проекта за АЕЦ „Аккую“

Трите компании се отказват заради неуспешното договаряне на търговските условия по проекта

16:31 | 06.02.18 г. 8
<p>
	Бъдещата площадка на АЕЦ &quot;Аккую&quot;. <em>Снимка: АЕЦ Аккую</em></p>

Бъдещата площадка на АЕЦ "Аккую". Снимка: АЕЦ Аккую

Трите турски компании партньори на руската Росатом в строежа на първата атомна централа в Турция „Аккую“ са се оттеглили от проекта, съобщава информационната агенция Anadolu, позовавайки се на официални представители на компанията.

Росатом държи мажоритарния дял от 51% в АЕЦ „Аккую“, а останалите 49% щяха да бъдат разпределени между турски консорциум от конгломерати, включващ Cengiz, Kolin и Kalyon.

Консорциумът от трите компании обаче се е оттеглил от проекта, заявиха негови представители, позовавайки се неуспешното договаряне на търговските условия по проекта.

Турският консорциум подписа проектоспоразумение с Росатом за прехвърлянето на 49% от акциите по проекта миналия юни. След това обаче страните така и не успяха да постигнат финално споразумение.

Росатом планира да изгради първата АЕЦ на Турция „Аккую“ в южната провинция Мерсин на средиземноморския бряг на страната.

Централата ще има капацитет от 4800 мегавата в четири енергоблока и работен живот от 8000 часа годишно.

В първата фаза от строежа са планирани два енергоблока с капацитет от 2400 мегавата.

В края на декември миналата година започна строителството на АЕЦ "Аккую" в рамките на ограниченото разрешение за изграждане. Ограниченото разрешение е лиценз, даващ право на Росатом да изгради така наречените неатомни елементи на електроцентралата.

Оперативната дата за старт на работата на първия реактор е до 2023 г., макар че се очаква централата да заработи на пълен капацитет през 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 6 години
Ако сте забравили, да Ви припомня аксиомата на Стоенча: "Големите руски енергийни проекти-големи руски празни приказки!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 6 години
Хихи... Нали се сещаш, че нема такива глупости като "арогантност" на това ниво? Има мнооо...ооо големи кинти, държавни интереси и политици с мъ де... или без.... ? И агитка от т ъпи или малко по-малко т ъпи фенове.... :lol: "Вашият хъб" го има само в романите на новото име на модерната българска литература, познато под псевдонима "Винету". Руснаците ще продават газ в Европа - с хъб, без хъб, с ръб, с гръб или без гръб - те техното ше си зимат... Тука драченето е при кой ше се събират кокалите и трохите от трапезата, на която Русия и Германия ше тъпчат тумбаци... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Изглежда, че атомът не е за малки момчета (свободния пазар :):Russian daily RBK quoted two sources close to the project as confirming CKK was leaving the project, adding it would be replaced by state-run Turkish energy firm EUAS.A Rosatom spokesperson confirmed to the paper that it was continuing to look for investors and "EUAS is one of the companies with whom we are in talks."http://***.france24.com/en/20180206-turkeys-first-nuclear-power-plant-set-investor-shake-reports
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Ако пуснат европейската тръба към нашия хъб ще е само заради прекалената арогантност на турците. Поне в това отношение руснаците много добре се застраховат за да не бъдат изнудвани нито от едните, нито от другите. Както и трябва да бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 6 години
То проблема е, че руснаците нито знаят, нито могат, нито обичат да се пазарят. Знаят си само интереса и от там - ни шагу назад. Ядрената енергетика не е Капалъ чарши - не става с пр ъдня, с кинти става. Може и те като нас да немат пари, а само гол мерак... Ако им требва АЕЦ и ако имат възове, ше намерят начин да се разберат. По-изгодно от руснаците никой не строи атомни централи - ние нали пробвахме с Уестингхаус.Нема да им е за сефте на турците да се правят на големи, па после да търчат до Кремъл да се извиняват... :lol: Като им върнат пак кромида и доматите, може да размислят... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Съвсем очевидно турците знаят как да се пазарят и не допускат да бъдат изнудвани от мажоритарния собственик.И с газа ще е същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 6 години
Просто е като бел боб - ако имаха вече неколко руски реактора и от 40 години само файда са получили от тех, щеха да имат. Но пък за сметка на това си имат доста яко руско газово лоби... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Как така турците нямат проруско ядрено лоби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още