IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Ускорява се работата по либерализацията на енергийния пазар

Като част от БФБ-София се очаква енергийната борса да привлече още участници, което да подобри и цените на търгуваната енергия

16:46 | 06.02.18 г. 1
<p>
	Председателят на КЕВР Иван Иванов. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Председателят на КЕВР Иван Иванов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Последните заявени законодателни промени в сектора на енергетиката ще ускорят работата по либерализацията на енергийния пазар. Това заяви пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов преди форум, на който беше представен новият сегмент на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за търговия в рамките на деня.

По-рано днес на среща с работодателите в Министерския съвет правителството заяви, че ще има четири важни промени в Закона за енергетиката.

Една от най-важните поправки е възможността за ревизиране на договорите с т.нар. "американски централи" в Маришкия басейн. Иванов уточни, че се водят "интензивни преговори" с Европейската комисия (ЕК) по този казус. Той обаче не можа да посочи дали вече има яснота по делото за недопустима държавна помощ, заведено от неговия предшественик Боян Боев.

Иванов каза още, че каква ще цената за разваляне на договорите с централите ще стане ясно едва след преговорите и реалното прекратяване на договорите.

Друга идея за реформи в енергетиката е излизането на когенерациите на свободния пазар. Досега тази електроенергия се изкупуваше приоритетно от Националната електрическа компания (НЕК) в рамките на програма за насърчаване на иновациите в енергетиката. Сега заводските централи ще бъдат първите, които ще тестват работата на т.нар. "договори за разлика", с които ще се компенсират договорените преференциални цени.

Очакванията са, че това може да стане още преди новия регулаторен период (от 1 юли 2018 година). Председателят на КЕВР беше категоричен, че излизането на тези централи на свободния пазар няма да доведе до сътресения на регулирания пазар. КЕВР анализира заявленията на производителите на базата на реалните им разходи, допълни още той.

С готвените законодателни промени държавните централи ще предлагат не 24-часови пакети електроенергия, а 12-часови - с дневна и с нощна тарифа.

Друга идея е технологичнитие разходи да се купуват от борсовия пазар. Тогава разпределителните дружества сами ще преценяват какви количества и кога да изкупуват. Така ще отпаднат всички съмнения, че се изкупуват по-големи количества електроенергия над реално необходимите, тъй като в момента цената на тази електроенергия е определяна от КЕВР и цената й е по-ниска от микса на Националната електрическа компания (НЕК).

"Това също ще доведе до изсветляване на сектора", уточни Иванов по повод предложенията.

По отношение на новия търговски сегмент на БНЕБ председателят на КЕВР посочи, че той ще позволи увеличаване на участниците на борсата, включително и производители на зелена енергия.

БНЕБ вече официално е част от БФБ-София. Един от изпълнителните директори на фондовата борса - Васил Голимански, заяви по време на форума, че като борсов оператор БФБ може да допринесе много за устойчивото развитие на енергийната борса.

"Нашият принцип на работа е основно прозрачност - по отношение на правилата за работа и всички участници на пазара", заяви той.

Неговите очаквания са по този начин да бъдат привлечени още участници, а конкуренцията да доведе и до добри цени на енергийната борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
national power
преди 6 години
Ерепетата трябва да махнат кражбите от технологичните разходи.Щото сега ги бичат там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още