IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеймс Булард: По-силните трудови пазари може и да не подкрепят инфлацията

Според гуверньора на Фед за Сейнт Луис централната банка може да бъде по-малко агресивна към увеличението на лихвите, ако инфлацията не се ускори

19:15 | 06.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гуверньорът на Федералния резерв за Сейнт Луис Джеймс Булард заяви днес, че силното представяне на трудовия пазар в САЩ напоследък може да не доведе до по-бързи ценови повишения – позиция, която се противопоставя на опасенията за инфлацията на инвеститорите, които в момента водят фондовите пазари надолу, коментира Ройтерс.

Фондовият пазар в САЩ се срина, след като в петък данните за заетостта показаха силен ръст на работните места през януари и изненадващо бързо увеличаване на заплащането. Инвеститорите сега виждат по-висок риск за инфлацията, както и шанс за по-бързо увеличение на лихвите от страна на Федералния резерв.

Булард обаче, който тази година няма право на глас по паричната политика, макар че участва в обсъжданията, заяви, че инфлацията може да остане ниска. Нещо повече, Фед може да бъде по-малко агресивен към увеличението на лихвите, ако инфлацията не се ускори, допълни той.

„Предупреждавам да не се смята, че добрите новини от трудовите пазари ще се превърнат директно в по-бърза инфлация“, каза той на конференция в Лексингтън, Кентъки. „Нека да изчакаме и да видим какво ще се случи“.

Фед постепенно увеличава разходите за заеми от 2015 г. насам и централните банкери сигнализираха през декември, че очакват да повишат лихвените проценти още три пъти тази година. Инвеститорите очакват първото увеличениe да бъде през март.

Булард от месеци изразява съмнения за това колко добре икономистите разбират какво в крайна сметка ще доведе до устойчивото възстановяване на инфлацията. Тя остава под целта от 2% на Фед през по-голямата част от последните шест години.

Той заяви обаче, че последните ръстове на пазарно базирани измерители на инфлационните очаквания може би сигнализират бъдеща инфлация.

„Показателите днес се доближават все повече към инфлационната цел от 2%, но остават малко ниски“, каза още Булард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Този е г-н НИКОЙ.ВЛАКА ГО КАРА ДОДИ ТРЪМП. ТОЙ КАЗВА КАКВА ЩЕ Е СКОРОСТТА.ТОЯ ОТ СНИМКАТА САМО СЕ ВОЗИ НА НЕГО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още