IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Рюте: Подкрепяме България да се присъедини към Шенген, има още малко работа

България върви съвсем ясно в правилната посока, заяви премиерът на Нидерландия след срещата си с Бойко Борисов

21:25 | 06.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Подкрепяме България да се присъедини към Шенген и оценяваме положените усилия, но се иска да се свърши още малко работа от всички заинтересовани, включително и в България. Това каза пред журналисти днес в Министерския съвет Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия, след работна среща с премиера Бойко Борисов, предаде БТА.

България е изпълнила всички критерии по отношение на еврозоната - има още малко да се направи и съм убеден, че страната ще постигне и това, каза Рюте. България върви съвсем ясно в правилната посока, подчерта той. Единният пазар на ЕС е изключително важен и трябва да се положат усилия за неговото развитие, каза още премиерът на Нидерландия. 

Бойко Борисов посочи, че Холандия е инвеститор номер едно в България с инвестирани над 7,1 млрд. евро. Това значи, че имаме пълното доверие на холандския бизнес, каза Борисов.

"Трябва да си довършим домашното по борбата с контрабандата, те имат да ни догонват в това отношение, трябва да си имаме пълно доверие и още повече инвеститори да дойдат в България", каза още българският премиер.

"Поговорихме си и за Западните Балкани, за Турция и за свързаността в региона. Имаме си доверие и разбиране - днес ЕК даде горе-долу знак за перспективата на Балканите, каза той. Надявам се за чакалнята на еврозоната и за Шенген", добави Борисов.

"Има много теми, за които сме говорили и ще продължим да говорим. За един месец в ЕС се счита, че България има успешно председателство на Съвета на Европа. Искаме да убедим всички, че на Изток има дисциплинирана държава, която пази Шенгенската граница, спазва върховенството на закона и генерира стабилност", каза Борисов.

Рюте поздрави Борисов за изключителното му лидерство и посочи, че България е една от най-бързо растящите икономики в ЕС. Вие сте и ключов играч в региона, България е важна за ЕС, посочи Рюте.

ЕС предоставя защита и просперитет, но хората трябва да ги виждат по-често в ежедневието си, посочи той. Всички трябва да постигнем баланс по отношение на солидарността на хората, търсещи убежище. Както Борисов казва, трябва да търсим решение на корена на проблемите, допълни Рюте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
крас
преди 6 години
Надигащото се в ГЪРЦИЯ финансово ЦУНАМИ, което есента ще доведе до фалит държавата е онова което кара ЕВРОПА да не предприема рисковани крачки в посока присъединяване на нови държави към ШЕНГЕН.МВФ смята да спре помощта за Гърция, твърди "Шпигел онлайн". Според изданието МВФ е информирало ЕС, че това означава, че Атина ще банкрутира през септември. Гърция се надява да получи допълнителен заем в размер на 12,5 милиарда евро през август и септември, КОЕТО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ!!КОЛКО СА ГРЪЦКИТЕ БАНКИ У НАС И КАКВА ЧАСТ ОТ ФИНАНСОВИЯ ПАЗАР ДЪРЖАТ?Сещате ли се какво предстои да се случи в тази част на света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още