IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъчезар Богданов: Лихвите по кредитите в България ще се вдигнат

Една нова банкова криза в развития свят ще даде отражение и у нас, категоричен е икономистът

10:15 | 07.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ще има вдигане на лихвите по кредитите в България, защото в някакъв момент ще се вдигнат лихвите, които централните банки определят. Това коментира в ефира на bTV икономистът Лъчезар Богданов.

Според него който в България си прави бизнес план, че сегашните лихвени нива ще се задържат в следващите 5, 10 или 15 години, си прави грешно сметката.

По думите му в еврозоната започват да се натрупват фактори, които „някакси бутат в посока решение централната банка да започне по-агресивно да увеличава лихвите в следващите години“.

Лъчезар Богданов уточни, че българската икономика в момента е много повече интегрирана с европейската, отколкото преди време. „Ако износът ни на стоки и услуги преди 8-9 г. е малко над 32-33 млрд. лева, сега е 66 млрд. лева, тоест двойно повече стоки и услуги изнасяме. Съответно при външен шок много повече бизнеси, било в сектора на услугите или в промишлеността, ще го усетят”, прогнозира експертът.

Той е категоричен, че дори да има благоприятни условия вътре в страната, много трудно можем да очакваме една толкова отворена икономика, като нашата, да бъде някакъв остров. 

По думите му при всички случаи нова банкова криза в развития свят ще има отражение в България. „В 2008 г. влязохме в криза на свръзадлъжнялост в развития свят – твърде много кредити, излязохме с още повече. В глобалната икономика бизнес и правителства са добавили над 42 трилиона долара дълг за последните 8 години”, изтъкна икономистът.

Според него е чист късмет, стечение на обстоятелствата, че централните банки държат лихвите на практика нулеви. „В еврозоната въпреки всички тези реформи, всъщност в сравнение с преди кризата, имаме 5 трилиона евро повече държавен дълг. На практика правителствата спасиха до голяма степен банковите си системи с дълг, който данъкоплатците ще плащат. Засега тежестта е ниска при тези нулеви на практика лихви, но в някакъв момент лихвите ще трябва да започнат да растат, защото цената на капитала не е нула. Няма как поколения наред хората да не очакват възвръщаемост от спестяванията си”, посочи Богданов.

Той е на мнение, че централните банки провеждат целенасочено тази политика, но в един момент ще спрат да го правят – когато инфлацията тръгне леко нагоре, когато безработницата спадне още, когато трудовият пазар прегрее и когато заплатите започнат да растат по-бързо. „На практика в Европа се чака кога в Германия ще започнат да растат бързо заплатите”, отбеляза той.

Според него инвестиционни проекти, включително бизнеси, които се крепят единствено на очакването на безкрайни нулеви лихви и безкраен достъп до нов капитал, тоест бизнес, който се крепи единствено на възможността да получава свеж ресурс от финансовите пазари, без реално да създава стойност и доход, в един момент ще бъдат прекратени. Кога точно, никой не може да прогнозира, каза Богданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още