IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коалицията в Германия остава мираж след 24 часа преговори

Консерваторите и социалдемократите не можаха да постигнат споразумение след поредния кръг от разговори, продължили до ранните часове на сряда

10:38 | 07.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Ангела Меркел и&nbsp;</em><em>Мартин Шулц от Германската социалдемократическа партия.&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Мартин Шулц от Германската социалдемократическа партия. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел и лидерите на Германската социалистическа партия (ГСДП) продължиха поредния кръг от коалиционни преговори до ранните часове на днешния ден, опитвайки се да постигнат споразумение, което да сложи край на почти петмесечната политическа безизходица в страната.

След като вчера се появиха положителни сигнали, че по-голямата част от пътя до нова сделка е извървян и че вторник е „денят за взимане на решение“, очакванията бяха, че преговорите ще приключат до края на вчерашния ден.

Но надеждите на анализаторите и преговарящите не се осъществиха. С договорена частична чернова на коалиционно споразумение Меркел и представители на ръководството на нейния консервативен блок разговаряха с лидерите на ГСДП в продължение на почти 24 часа, преди да направят пауза в 7 часа сутринта местно време, съобщава Bloomberg.

Консерваторите и социалдемократите са провели вътрешнопартийни дискусии, като окончателно решение не може да бъде взето преди нова среща на разширени преговорни екипи по-късно през деня, посочват източници. 

Въпреки интензивните дискусии прогресът е бавен, а резултатите от него не се очакват преди обяд, допълва агенцията.

„На прав път сме, но все още не сме пристигнали“, заяви късно във вторник премиерът на провинция Бранденбург от ГСДП Дитмар Воидке.

Според черновата на частичното коалиционно споразумение от 167 страници, видяна от Bloomberg, партиите са постигнали съгласие по няколко точки: защита на европейските фискални и дефицитни правила във всеки проект на Франция за засилване на еврозоната, право на глас на германските законодатели върху политиките на евентуален бъдещ европейски финансов фонд, както и гарантирането на това, че санкциите срещу Русия ще бъдат оттеглени единствено при прогрес по Минските споразумения.

Като знак за желанието си да сложи край на политическата несигурност Меркел заяви вчера, че е готова на компромиси, независимо от това колко болезнени ще са те. „Всеки от нас ще трябва да направи болезнени компромиси и аз съм готова за това", каза тя пред репортери. Канцлерът също така посочи вълненията на световните пазари като признак, че най-голямата европейска икономика се нуждае от стабилно правителство.

Консерваторите ще е необходимо да направят компромис, тъй като от него ще зависи одобрението на финалното коалиционно споразумение, което ще бъде гласувано от партийните членове на ГСДП. Социалдемократите настояват за още отстъпки в секторите здравеопазване и трудово законодателство, където двете политически сили все още имат разминавания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
С тия темпове може и да успеят , докат доде време за пенсия на Меркел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още