IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Добрев: Два са вариантите за разваляне на договорите с американските централи

Парламентарната комисия по енергетика няма потенциал за изработване на нов Закон за енергетиката, призна депутатът

10:13 | 07.02.18 г. 2
<p>
	Делян Добрев.<em> Снимка: Архив БТА</em></p>

Делян Добрев. Снимка: Архив БТА

Два са вариантите за разваляне на договорите с т.нар. „американски“ централи в Маришкия басейн, коментира в ефира на БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по енергетиката Делян Добрев. Той беше категоричен, че договорите, които са сключени с компаниите, „в техния вид“ не са съвместими с европейското законодателство и те трябва да бъдат променени.

Според него инвеститорите не се конфронтират с правителството по този казус, а се водят интензивни преговори съвместно и с Европейската комисия (ЕК) за решаване на проблема.

Според Добрев на първо време трябва да се изчисли каква част от направените инвестиции в двете централи вече са изплатени. Тогава първият вариант е остатъкът да се изплати от държавата, а централите да излязат на свободния пазар без задължения за изкупуване на електроенергията и без преференциални цени.

Другата опция е след като се оцени инвестицията, централите отново да излязат на свободния пазар, но разликата между пазарната и преференциалната цена да се покрива с т.нар. договори за разлика.

Прекратяването на договорите с американските компании е една от точките, която правителството обеща на работодателите. Това е част от законодателните промени, които се подготвят от различни институции, а целта е нормализиране на пазара на електроенергия у нас.

Тези законодателни промени бяха заложени в модела на Световната банка, изготвен преди две години. Според Добрев те предполагат изцяло нов Закон за енергетиката. Депутатът обаче призна, че комисията по енергетика на парламента няма правния капацитет да израби нов закон и затова предложенията на Световната банка ще бъдат изпълнени с промени в сегашния.

На вчерашната среща между премиера и работодателите, в която участва и Делян Добрев, бяха анонсирани няколко промени в законодателството, чиято цел е стабилизиране на пазара на електроенергия.

Част от тях предвиждат когенерациите и ВЕИ-централите над 5 мегавата да излязат на свободния пазар и за тях да се прилага механизмът за договорите за разлика. Друга промяна е, че токът за технологични разходи ще се купува вече от свободния пазар, а не както досега от АЕЦ „Козлодуй“, на цена, определяна от енергийния регулатор.

Една от най-трудните мерки обаче ще бъдат преговорите за „ревизиране на договорите“ с американските централи - „КонтурГлобал“ и AES Гълъбово.

Добрев припомни още, че със законодателни промени в края на 2017 г. всички производители на електроенергия над 5 мегавата трябва да продават през Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Това е довело до нормализиране на цената на тока на едро до около 70 лева за мегаватчас, която е и пазарната.

На борсата участват и големи индустриални предприятия, което означава, че те вече могат да се възползват от тази по-ниска цена, посочи още депутатът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Да плати ЕК бе! Нали тя натиска правителството за "държавна помощ"? Не, че не е точно такава... Айде да видим колко струва европейската ви солидарност! Или тя ви требва само за гейпарадите, еднополовите бракове, мигрантите и да се дървите на Путин... Могат да спрат категорично полезен, огромен енергиен проект като Южен поток и Белене, а не могат да се оправят с два пушливи ТЕЦ-а! Колко ще са неустойките и колко печати ЕЦБ месечно? Дребни стинки им требват да хвърлят на мошениците и да ги изгонят. Айде да ви видим европейските ползи сега, когато наистина има проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Каквато и опция да бъде избрана ако бъдат развалени договорите с американските централи държавата ще трябва да плаща неустоики И те със сигурност няма да бъдат малки Като че ли най добрата опция да се разберат със собствениците Това вероятно ще струва най малко пари на държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още