IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска компенсации от САЩ заради по-високите мита на соларните панели

Европейският съюз е подал документи към Световната търговска организация, в които настоява за преговори

20:52 | 07.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) е изпратил на САЩ искане за провеждането на преговори за компенсации във връзка с големите митнически тарифи, които Вашингтон наложи върху вноса на соларни панели, сочат документи, подадени към Световната търговска организация , цитирани от Ройтерс.

В текса ЕС твърди, че Германия е голям износител и се позовава на правилата на Световната търговска организация, които гласят, че тя може да поиска компенсация. Ходът на ЕС следва сходни от страна на Китай, Тайван и Южна Корея, но за разлика от тях не обвинява Съединените щати в нарушаването на правилата на търговската организация.

Припомняме, че в средата на януари тази година американският президент Доналд Тръмп одобри нов пакет от мита в размер на 30 на сто върху произведеното извън страната соларно оборудване. Това е и най-големият удар по възобновяемите източници на енергия до момент. Решението му заплашва да ощети сериозно индустрията, тъй като тя до голяма степен разчита на вноса от чужбина.

Още преди финалното решение на Тръмп, представителите на сектора бяха силно притеснени, а някои от производителите се презапасиха със соларни панели или замразиха част от проектите си, тъй като очакват да имат доста по-високи разходи по тях. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още