IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Шулц се готви да оглави външното министерство на Германия

Това ще се случи, ако членовете на ГСДП одобрят коалиционното споразумение

22:30 | 07.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц потвърди, че ще оглави външното министерство в новото правителство на Германия, ако членовете на ГСДП одобрят коалиционното споразумение с консерваторите, съобщиха Франс прес и ТАСС.

"Зигмар Габриел свърши много добра работа, но аз реших да вляза в състава на правителството като министър на външните работи", заяви 62-годишният Шулц на пресконференция в Берлин. "Ще се боря за обновлението на Европейския съюз", увери той, цитиран от Ройтерс.

Шулц заяви също, че ще се оттегли от ръководния пост в партията, ако влезе в новия кабинет, и ще предложи тази длъжност на председателката на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес. 47-годишната Налес може да стане първата жена на лидерския пост в ГСДП за близо 155-годишната история на партията, отбелязват АФП и ТАСС.

Лидерът на ГСДП изрази оптимизъм, че ще може да убеди членовете на партията да одобрят коалиционното споразумение, което той постигна днес с консерваторите на канцлера Ангела Меркел. След този вот Шулц планира да организира извънреден конгрес за избирането на Налес начело на ГСДП.

Ръководството на ГСДП реши днес, че членската маса на ГСДП, наброяваща над 463 хил. души, ще гласува от 20 февруари до 2 март дали дали да бъде подкрепено коалиционното споразумение, предаде Ройтерс. Резултатите се очаква да бъдат оповестени на 4 март.

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Тоя шмуц е най-лошото, което можеше да се случи на германската външна политика! Той е последният, който може да се справи с трите големи предизвикателства пред германските външни отношения - Тръмп, Путин и Ердоган! Най-много, да ги заговняса окончателно и необратимо... След аристократичния и умен Зигмар Габриел, все едно са сложили Ван дер Любе за външен министър... :lol: Освен, ако не направи поредния си неочакван лупинг, с каквито е пълен шантавият му живот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още