IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 февруари

07:39 | 08.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е трайно сред лидерите в Европа по дял на сенчестата икономика
В. Сега

България от години е окупирала едно от най-срамните места в Европа - по дял на сенчестата икономика. Средното ниво на сивия сектор в България за периода 1991-2015 г. е 29.17%, като преди нас от европейските държави е единствено Румъния с 30.1%. Това сочи изследване на Международния валутен фонд (МВФ), което обхваща 158 държави.

Според една от методиките България е първенец по размер на сенческата икономика през 2017 г. сред всички изследвани 31 европейски държави. Нивото на сенчестата икономика средно за ЕС е 17.1%. Непосредствено след нас се нареждат Турция с 27.2%, Хърватска - 26.5%, Румъния - 26.3%. Над средноевропейското ниво са още балтийските държави, Кипър, Малта, Словения, Унгария, Полша, Гърция, Италия и Испания. На другия край на скалата са Швейцария с дял на сивия сектор от 6% и Австрия със 7.1%.

Върховните съдии отново атакуват правилата за отстраняване на магистрати
В. Капитал

Правилата за временно отстраняване на магистрати от длъжност заради повдигнато обвинение за пореден път са оспорени пред Конституционния съд (КС), след като миналата година парламентът на два път пренаписа същия този текст и понесе критики от Съвета на Европа и от редица международни съдийски организации за ретроградната си позиция.

В сряда Върховният касационен съд (ВКС) сезира КС с искане за обявяване на противоконституционност на чл. 230 ал. 1-6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), който съдържа уредбата за временно отстраняване от длъжност на съдия, прокурор или следовател.

13,8 млн. лв. трябват за увеличение на заплатите в затворите
В. Стандарт

Правосъдният министър Цецка Цачева уточни колко средства от бюджета ще са необходими, за да се изпълни искането на служителите в затворите за 20% увеличение на заплатите след заседание на парламентарната комисия по правни въпроси.

"Според изчисление с 10% увеличение сумата е над 13,8 млн. лева. От бюджета, с който министерството разполага в момента, няма как. А за увеличение с 20% сумата е в двоен размер", обясни тя. „В Министерството на финансите се правят анализи. Търсят се варианти за доближаване на възнагражденията на служителите в охраната и в ГД „Изпълнение на наказанията". На този етап се търси решение на въпроса", посочи Цачева.

 Метро може да свърже София с Божурище
В. Монитор

Надземна железница може да свърже столицата с индустриалната зона в Божурище. Идеята е трасето да минава по пътя на планираното продължение на бул. „Царица Йоанна“ от жилищния квартал до Божурище, за което „Монитор“ първи съобщи. „По проект бъдещият път до индустриалната зона ще бъде по две ленти в посока, а по средата да бъде изградено надземното метро, както е изградено в жк „Младост“, коментира Aнтoaнeтa Бapec, изп.-диpeĸтop нa "Haциoнaлнa ĸoмпaния Индycтpиaлни зoни".

Ако се одобри изграждането на метро до Божурище, ще бъде изградена и връзка и с жп гарата в индустриалната зона, допълни Барес. Документите за пътя, но без изграждането на продължението на метрото, вече са внесени в Българската агенция за инвестиции за издаване на сертификат за приоритетен проект на стойност 19 млн. лева

Дървено колело на ток откриха българи
В. Труд

Дървен електрически велосипед, произведен от българи, беше представен на 21-вия Европейски форум по екоиновации в София. Събитието е част от календара на Българското европредседателство. 13 изложители показаха своите екологични проекти пред 500 гости. Уникалният ръчно изработен прототип на електровелосипед с дървена рамка беше представен от производителят варненската фирма Eljoy. Едно такова колело ще струва около 7000-8000 евро. Беше показан и метален вариант за 2000 лв. на колелата, при които електрически двигател помага при въртенето на педалите. Те развиват скорост от 25 км/ч. “С едно зареждане на батерията се изминават около 100 км. а необходимата енергия струва 10 стотинки”, обясни пред “Труд” управителят на фирмата Делин Бонев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още