IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За една година промишленото производство в България се увеличава с 2%

Най-голям ръст има при производството на основни метали – 26% и при химични продукти – 24,2%, отчете статистиката през декември

12:30 | 08.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Промишленото производство в България отчита ръст през декември на месечна и годишна база, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

През последния месец на миналата година статистиката регистрира увеличение при календарно изгладения индекс на промишленото производство от 2% спрямо съответния месец на 2016 г., което е единайсти пореден месец на годишен ръст.

Индексът, изчислен от сезонно изгладените данни, през декември нараства с 0,7% в сравнение с ноември.

              Индекси на промишленото производство (2010 = 100)

Източник: НСИ

Месечни изменения

Данните показват, че през декември има увеличение спрямо ноември в преработващата промишленост – с 1,5%, и в добивната промишленост – с 0,7%, а намаление е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0,2%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на мебели – с 9,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 9%, обработката на кожи, производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – със 7,7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 4,7%.

Националната статистика регистрира месечен спад при производството на превозни средства, без автомобили – с 20,5%, производството на тютюневи изделия – с 10,9%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 6,6%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 5,4%.
 
            Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец (Сезонно изгладени)

Източник: НСИ

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост – с 5,2%, а спад е регистриран в добивната промишленост – с 5,2%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 5,1%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо 2016 г. се наблюдава при производството на основни метали – с 26%, производството на химични продукти – с 24,2%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 19,4%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 16,3%.

По данни на статистиката годишно намаление има в производството на тютюневи изделия – с 35,8%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 12,7%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 8,6%, производството на напитки – с 6,1%.

    Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година
(Календарно изгладени)


Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още