IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коалиция на преразпределението

Двете водещи германски партии са обединени преди всичко от общата им воля за управление, а не от претенцията за истинска промяна

22:58 | 08.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тримата лидери по време на последната им засега пресконференция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<div class="right" style="box-sizing: border-box; float: left; margin-right: 0px; width: 312.859px;">
	&nbsp;</div>

Тримата лидери по време на последната им засега пресконференция. Снимка: Ройтерс

 

Споразумението между Християнсоциалния съюз, консерваторите на Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц за коалиционно управление трябваше да доведе до облекчение. Но нито сред населението, нито сред икономиката се появи ентусиазъм.

Всъщност има малко причини за еуфория.

Първо - вотът на членовете на ГСДП все още може да доведе до колапс на проектоправителството. Второ, коалиционното споразумение не осигурява очаквания план, който щеще да направи най-голямата икономика на Европа устойчива на бъдещи трусове. 



На много места в документа се споменават красиви думи, като „нов разцвет", „нова динамика" и "офанзива". Всъщност коалиционното споразумение се оказва политика на „Продължаваме постарому“. Двете партии са обединени преди всичко от общата им воля за управление, а не от претенцията за истинска промяна на страната. Не са планирани фундаментални реформи. Редица предизвикателства, като кризата с бежанците, демографските промени или цифровизацията на икономиката и обществото, няма да бъдат разрешени.

Вместо това двете големи партии изглеждат като голяма коалиция от преразпределители. Но разпределянето на пари в никакъв случай не е гаранция за устойчив растеж и просперитет. Илюзия е да се вярва, че бъдещето на Германия ще бъде осигурено чрез увеличаване на пенсиите на майките, по-високите обезщетения за деца или допълнителен медицински персонал.

Вярно е, че двете партии увеличават инвестициите в образованието, научните изследвания и разширяването на широколентовата мрежа – области, в които има нужда от наваксване. Но иначе - правилните констатации често не намират конкретен отговор. ХДС и ГСДП отбелязват (с право), че глобалните властови отношения са се изместили през последните години и Европа трябва да стане по-силна. Но тези от нас, които търсим конкретни предложения в коалиционното споразумение за това как Европа може да стане по-конкурентоспособна, ще останем разочаровани.

ПС: Всяка прилика с коалиционните споразумения в България е случайна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Никой не пуща кокала , Бойчо ... зъби немат ама дърпат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още