IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

31% от гръцките пенсионери взимат под 500 евро пенсия

Средната пенсия в страната към края на 2017 г. е 894 евро, показват данни на трудовото министерство

10:27 | 09.02.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Средната пенсия в Гърция по данни на Министерството на труда е 894 евро, съобщава "Катимерини". Данните на ведомството показват още, че 31% от пенсионерите в страната получават под 500 евро, а 66,3% - под 1000 евро на месец.

Към края на 2017 година 2,58 млн. гърци получават пенсии. Спрямо ноември има лек спад от 3,3 хил.

Повече от 1/3 от пенсионерите в страната са на възраст под 65 години. Статистиката показва, че колкото са по-млади пенсионерите, толкова по-големи пенсии взимат, допълва гръцкото издание.

Данните на бившия социален фонд IKA показват спад на новите пенсии, отпуснати през 2017 г. През януари средната основна пенсия, изплащана от фонда, е била в размер на 640,66 евро, но към декември вече достига 521,01 евро.

Гърция отдавна е критикувана от своите кредитори за големите пенсии и възможностите за ранно пенсиониране, което натежава на публичните разходи. На няколко пъти през годините със спасителни програми Атина намали пенсиите, което предизвиква и обществено недоволство и чести протести срещу бедността.

Международният валутен фонд (МВФ) продължава с исканията си за още намаляване на пенсиите, особено ако страната не изпълни своите обещания за реформи и не постигне заложени цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 7
LaCosta
преди 6 години
Едните са западен тип общество, което може само да следва развитието на Западна Европа, а другите са източноевропейски тип общество предвидено за ликвидиране, тъй като може да изгради /и беше изградило по времето на социализма/ реална алтернатива на западния тип култура и цивилизация, а също и на западния тип икономика, базирана на лихвата, консуматорството, безкрайния растеж, спекулата и т. н.Защо борбата на Запада с Русия по всички възможни линии - политическа, военна, икономическа, културна, спортна и т. н. е толкова ожесточена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
zap
преди 6 години
"Повече от 1/3 от пенсионерите в страната са на възраст под 65 години. Статистиката показва, че колкото са по-млади пенсионерите, толкова по-големи пенсии взимат ..."явно са работещи пенсионери - цоцат от 2 места !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 5
Грую Груев
преди 6 години
31% от гръцките пенсионери взимат под 500 евро пенсия - както и 100% от българските, но едните са фалирала държава, а в другата Боко го цаливат заради "финансовата стабилност". Приоритети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 9
0pk
преди 6 години
МВФ ако питаме, това пенсиите даже трябва да се отменят. Който събрал пари-събрал. Който не - да е мислил навреме. Демократично по капиталистически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още