IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред страните в ЕС с най-нисък дял на заетите на временен договор

Повече мъже работят на трудови договори с продължителност до 3 месеца, отколкото жени, сочат данни на Евростат

14:25 | 09.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Най-голям е делът на работниците на несигурна работа в селското и горското стопанство и рибарството.<em> Снимка: Pixabay</em></p>

Най-голям е делът на работниците на несигурна работа в селското и горското стопанство и рибарството. Снимка: Pixabay

България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-нисък дял на хората, които работят на временни трудови договори за максимум 3 месеца, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2016 г. само 0,7% от работниците и служителите в България на възраст 15-64 години са имали несигурна работа, т.е. са работили на временни договори. За ЕС средното ниво е 2,3%, като се задържа на това ниво за трета поредна година, сочи статистиката.

След кризата през 2008 г. най-висок е бил делът на хората в България с несигурна работа в периода 2012-2015 г. - по 0,8% за всяка година.

Като цяло в България повече мъже работят на временни трудови договори – делът им достига 0,9% към 2016 г. При жените този дял е 0,5%. В ЕС тенденцията е подобна, но разликата е по-малка – само 0,1 пр.п. (2,4% за мъжете и 2,3% за жените).

Делът на работниците и служителите с несигурна работа в същия възрастов диапазон остава сравнително стабилен на ниво ЕС през последните 10 години с малки вариации, посочват от Евростат.

Най-често на временни договори работят хората, заети в земеделския сектор, горското стопанство, рибарството. Засегнати са 8,1% от работниците.

Най-висок дял на работниците на временен трудов договор през 2016 г. е регистриран в Хърватия – 8,4%. Следват Франция и Испания с по почти 5%, Полша и Словения с по 4,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още