IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черен петък за азиатските фондови борси

Според анализатор за да спре корекцията на пазара, трябва да спре да нараства доходността на облигациите

12:06 | 09.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските фондови борси преживяха истински черен петък, след като последваха резките понижения от последната сесия на Wall Street, пише CNBC.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 изтри 2,32% от стойността си до 21 382,62 пункта, като повечето сектори бяха на червена територия. Производителите на автомобили, финансовите компании, производствените и технологичните дружества приключиха търговията със сериозни движения в посока надолу. Акциите на Toyota потънаха с 1,14%. Пониженията в цената на акциите на Fanuc Manufacturing и Fast Retailing бяха съответно с 3,98% и 3,69%.

„Фазата на коригиране на акциите може да продължи през февруари и вероятно и през март“, смята Масахиро Ишикава, старши стратег в Sumitomo Mitsui Asset Management, цитиран от Ройтерс. Според него за да спре корекцията на пазара, трябва да спре да нараства доходността на облигациите.

На борсата в Южна Корея Kospi отчете спад с 1,82% до 2363,77 пункта, като повечето сектори приключиха деня, оцветени в червено. Акциите на Samsung Electronics поевтиняха с 2,83%.

В Австралия местният измерител S&P/ASX 200 се понижи с 0,89% до ниво от 5838 пункта.

В Хонконг Hang Seng също пострада от песимизма на инвеститорите и се раздели с 3,10% от стойността си до 29 507,42 пункта. Представителите на финансовия сектор HSBC и China Construction Bank отчетоха понижение в цената на книжата си съответно с 0,87% и 4,33%. Акциите на технологичния гигант Tencent се търгуваха на по-ниска цена с 2,43%. В континенталната част на страната Shanghai Composite се срина с 4,05% до 3129,85 пункта.

Централната банка на Китай обяви, че е осигурила близо 2 трилиона юана (316,28 млрд. долара), за да повиши ликвидността и да отговори на повишеното търсене на пари преди Лунната нова година.

Междувременно бяха публикувани и данните за индекса на потребителските цени в Китай, който отчита повишение от 1,5% на годишна база през януари в съответствие с предварителните очаквания.

Острата реакция на азиатските пазари в петък беше в отговор на негативните настроения в САЩ, където доходността по 10-годишните държавни облигации достигна 2,88%, което е най-високото й ниво за последните четири години. В Европа пък Английската централна банка даде ясен сигнал, че ще увеличава лихвените проценти с повече и по-рано от досегашните очаквания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mohave
преди 6 години
Аде - тва за размисъл през уикенда ! Понеделника азиатските тигри да скачат от клона .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още