IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен долар на фона на продължаващия срив на борсите

Зелените пари поскъпнаха с 1,3% спрямо кошницата от шестте основни валути

12:11 | 09.02.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Доларът удари 2-седмични върхове срещу кошницата от шест основни валути по време на една колеблива търговска сесия. Мнозина от търговците видяха, че ралито не е така изразено като в предходните сесии и оттеглиха дългите си позиции към края на деня. Анализаторите предполагат, че възобновената сила на щатската валута е само временно отклонение от мечия тренд на пазара, която се дължи, от една страна, на подобряването на основната фундаментална картина за икономиката на САЩ в краткосрочен план, а от друга на бързата разпродажба на глобалните фондови пазари от края на сесията от миналия петък и нагласите на пазара, за това че от Фед могат да увеличат най-малко три пъти лихвените проценти през 2018 г.

Доларът увеличили с 1,3% стойността си спрямо кошницата от шестте основни валути за тази седмица, като е на път да постигне най-голямото си седмично увеличение от края на октомври. Джон Тейлър - младши президент и основател на компанията за глобални макроикономически и форекс проучвания Taylor Global Vision, не беше твърде убеден в силата на долара през по-голямата част от тази седмица. "Слабото поскъпване в доларовите двойки с мексиканското песо и южноафрикански ранд подчертават недоволството към американската валута", добави той. В края на следобедната търговията индексът на долара се повиши с 0,04% до 90,30 пункта. "Очакваме евентуалните отскоци да са краткотрайни и да предлагат по-добри нива за продажба", заяви Марк Маккормик, главен валутен стратег за Северна Америка за TD Securities в Торонто. Според проучване на Ройтерс възстановяването на долара е малко вероятно да бъде устойчиво.

Еврото отчете спад с 0,11% до 1,2248 долара, след като по-рано се понижи до 2-седмично дъно. Единната валута е спаднала с 2,6%, откакто достигна 3-годишния си връх при 1,2536 долара само преди 10 дни. "Пазарът е в консолидиращ режим", каза валутният стратег на Commerzbank, Естер Райхелт във Франкфурт. В традиционните валути убежища като йената и швейцарския франк междувременно се наблюдават само скромни печалби по време на нестабилността на фондовите пазари. В четвъртък обаче, доларът беше по-евтин и срещу швейцарския франк и срещу японската йена. Високата доходност по американските облигации също подкрепи неотдавнашното рали на щатския долар.

Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа е 2,867% в сравнение с близо 2,843% в сряда.
Силните отчети на водещите компании, както и добрите икономическите данни не бяха достатъчни да смекчат притесненията, обхванали Wall Steet от по-високите лихви. Акциите паднаха рязко в четвъртък. Индустриалният Dow Jones затвори с 1 032,89 пункта по-ниско до 23 860,46 пункта, навлизайки в корективна територия. Измерителят на силата на 30-те компании с най-голяма пазарна капитализация затвори на най-ниското си ниво от 28 ноември насам. Dow също е на път да обяви най-големия седмичен спад от октомври 2008 г. Широкият индекс S&P500 отстъпи с 3,75% до 2 581 пункта, достигайки ново дъно на седмична база. Индексът също се понижи под 100-дневната движеща се средна линия и затвори под психологическите 2 600 пункта.

За S&P500 това е третият спад с повече от 2% през последните 5 дни. Технологичният Nasdaq потъна с 3,9%, за да затвори на ниво от 6 777,16 пункта, като Facebook, Amazon и Microsoft отчетогха понижение в цената на книжата си с минимум 4,5%.

Другите пазари по света също са подложени на натиск. В Япония индексът Nikkei 225 е спаднал с 10,3% от 52-седмичния си връх. В Германия индексът DAX30 затвори в четвъртък с 9,83% под най-високата си стойност.
Основните щатски индекси се опитаха да спечелят по-рано в сесията в четвъртък след публикуването на силни отчети за водещи компании. Twitter и Grubhub отчитат по-добри от очакваните 3-месечни резултати. Акциите на Twitter се повишиха с 12,2%, а на Grubhub с 27.4%. Този сезон на корпоративните печалби е силен. От компаниите от S&P 500, публикували докладите си до момента, 78% са обявили по-добри от очакваните резултати според Thomson Reuters.

Цените на петрола в САЩ спаднаха за шести пореден ден с началото на петъчната сесия, след като Иран обяви плановете си да увеличи производството, а добивът на суров петрол в САЩ достигна рекордни висоти. Лекият американски суров петрол поевтиня с 53 цента, или 0,87%, до 60,52 долара. В четвъртък той затвори с 64 цента по-ниско, или 1%, за да се установи на 61,15 долара, което е най-ниската цена на затваряне от 2 януари насам. В четвъртък сортът Брент отчете понижение в цената си със 70 цента, или 1,1%, за да се установи на 64,81 долара за барел - най-ниското му ниво от 20 декември.

Цените на златото се повишиха в четвъртък въпреки укрепването на американската валута, правейки деноминираният в долари благороден метал по-скъп за притежателите на други валути. Спот златото се понижи само с 0,01% до 1 317,98 долара за тройунция. Фючърсите на американско злато с доставка през април бяха с 0,41% по-високи до 1 320 долара за тройунция. При другите благородни метали среброто нарасна с 0,11% до 16,39 долара за тройунция, след като докосна 16,22 долара, което е най-ниското му ниво от 22 декември. Платината се търгуваше близо до 1-месечно дъно и поевтиня с 0,59% до 974 долара за тройунция. Паладият достигна най-ниското си ниво от 15 ноември, след като цената му се понижи с 1,9% до 965.50 долара.

През днешния петък пазарът ще бъде умерено волатилен. Най-интересните новини от деня ще дойдат с резултатите от производствения индекс на Обединеното кралство, като прогнозата е за ръст от 0,3%. По-късно Руската Федерация се очаква да намали лихвите от 7,75% до 7,5%. Данните за заетостта в Канадската икономика ще бъдат публикувани в 15:30 часа.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

US30

На 07.02. писахме: Индексът на сините чипове дава добра възможност за скъсяване, възползвайки се от мечия импулс, регистриран последните няколко сесии. При пробив на междинната трендлиния цената ще има потенциала да тества локалния минимум от 23 190. Ако обаче станем свидетели на пробив на нивото от 25 535, идеята за продажби ще отпадне.”
Към момента цената се движи според очакванията. Текущите нива са добри за частично прибиране на печалби от потенциално отворени позиции.

CAD/JPY

На 07.02. писахме: “Чисто технически, ценовото движение е във фаза на низходящ тренд, който дава добра възможност за продажби след реализирането на пробив по посока на цената. При пробив на 87,78 идеята за продажби ще отпадне.”
Ценовото движение регистрира необходимото поевтиняване и таргетът беше достигнат.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 6 години
туриста да се скрие в някоя землянка и да не излиза от там поне 2г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Tyrista
преди 6 години
USD/EU 1.08 Q-2 18
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
pecan
преди 6 години
Ех къде е tyrista сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още