IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите пазари - корекция, а не начало на борсов срив

Динамиката на пазара подсказва, че предстои още известно време на силни колебания на цените на акциите, коментира Цветослав Цачев

20:28 | 09.02.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За първи път от съществуването си индексът Dow Jones Industrial Average (DJIA) пада с повече от 1 000 пункта за един ден. Това се случи на 5 февруари и се повтори 3 дни по-късно. И все пак в процентно изражение спадът беше само около 4% – можем да сравним с „черния понеделник“ през 1987 г., когато DJIA губи 508 пункта, но 22,6%. Това коментра в свой анализ Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг.

Важното обаче е, че в началото на февруари Dow Jones влезе в първата си корекция за последните две години. Такива спадове несъмнено не са приятни за инвеститорите. Но те са част от нормалния възходящ тренд на пазарите и дори се считат за здравословни, защото помагат за справедливото оценяване на активите.

Скъпите акции често падат най-силно, а инвеститорите започват да търсят не само бързорастящите книжа, но и обръщат внимание на компаниите със стойност.

Какво се крие зад тази борсова корекция

Еднозначният отговор е покачването на доходността на правителствения дълг, която се свързва и с появата на инфлация вследствие на икономическия растеж. Разпродажбите на държавни ценни книжа в САЩ се активизираха при публикуването на отчета за пазара на труда. Заплащането на заетите расте с високи темпове и ускоряването му се дължи на ниската безработица.

Кои активи ще се представят най-добре през 2018 г.?

Петрол.
Злато.
Американски акции.
Европейски акции.
Криптовалути.
Общо 1446 гласа

Това би трябвало да доведе до инфлация и да принуди централните банкери да повишават лихвените проценти със съответните негативни ефекти върху потреблението и инвестициите, защото разходите по кредитите ще скочат. Призракът на инфлацията обаче е само повод.

Причината за тази корекция се крие в силните темпове на покачване през последните две години, което не беше прекъсвано от спадове. От началото на 2016 г., когато беше последната корекция, до върха през януари имаше 59% ръст на щатския индекс S&P 500. Германският DAX отчете подобно покачване. Не е учудващо, че само в рамките на броени дни двата индекса загубиха съответно 13% и 11%.

В търсене на печалби от страха

Лихвите и инфлацията са поводът за разпродажбите, а засилването на спада вероятно е свързано с индекса на волатилността (VIX). Той показва динамиката на пазарното движение, като включва в себе си промяната на кол и пут опциите върху индекса S&P 500.

В тях се отчитат и очакванията за движението на пазара, което прави VIX много зависим от настроенията на инвеститорите. Неслучайно се нарича „индекс на страха“. Доскоро VIX беше източник на бързи пари за инвеститорите, които купуват фондове, залагащи на намаление на волатилността.

Най-големият от тези фондове е VelocityShares Daily Inverse VIX Short Term ETN и скочи от 25 долара на 140 долара за година и половина. За броени часове обаче стойността му се срина с 80%, включително и след затварянето на борсата в понеделник (5 февруари 2018 г.). Тези фондове ще прекратят съществуването си след 4 млрд. долара загуби за инвеститорите.

Звучи като теория на конспирацията, но спадът на Wall Street вероятно е задълбочен в известна степен от маржин кол на инвеститори в тези фондове и от големите играчи, които надушиха възможност да спечелят от страха на пазара. Още повече, че в един от фондовете влязоха 520 млн. долара, ден преди да започне спадът на борсата.

Корекция, а не начало на борсов срив

Огромната част от коментарите на анализатори и банкери днес са, че наблюдаваме само нормална борсова корекция. Те не очакват бързо покачване на лихвите или икономическа криза, която да задълбочи спада на акциите. Остават позитивните фактори за пазара: синхронен растеж на големите икономики по света, силно покачване на корпоративните печалби, ниска безработица и високо потребление.

Капиталите ще продължат да се насочват към акциите, защото този етап на икономическият цикъл е най-добрият за фондовите пазари.

Друг интересен момент стана поведението на валутите и суровините. Те не последваха Wall Street надолу със същите мащаби. Цените на суровините и особено на петрола паднаха доста по-слабо: с 2-3%. Доларът се покачи срещу останалите валути, но не с темповете, които са характерни за борсова паника и икономическа криза. Инвеститорите не залагат на влошаване на растежа или дестабилизиране на финансовата система.

Това се видя най-ясно в обръщането на посоката на облигационния пазар, като засега няма риск от спираловидно повишение на лихвените разходи.

Какво предстои?

Само някои от книжата с голям растеж досега падат по-бързо от пазара. Повечето акции и сектори се движат паралелно надолу, както е характерно за корекция по време на дългосрочно растящия пазар. Динамиката на пазара подсказва, че предстои още известно време на силни колебания на цените на акциите. Такива периоди има поне веднъж за година-две, когато корекцията на индексите е около 10-15%.

Те продължават месец-два, през които често има сесии със силни изменения за една сесия в рамките на 2-3%. Корекциите се различават от V-образния спад на пазара, който да е последван от бързо възстановяване и който често се случваше през последните две години. В такъв случай индексите падат само с няколко процента, защото инвеститорите агресивно започват да купуват.

Динамиката на валутния пазар ще бъде по-слаба. Разширяването на спреда между дългосрочните и краткосрочните облигации на САЩ ще даде предимство на долара срещу основните валути, но едва ли ще има съществен спад на еврото. В рамките на няколко месеца отново ще започне свиване на разликата между 2- и 10-годишните книжа, което ще лиши долара от подкрепата на растящия доход и щатската валута ще поевтинее.

Къде да се насочат капиталите?

Американският потребител е най-големият двигател зад икономическия растеж в САЩ. Същата тенденция се заражда и в Европа, заедно с разрастването на сектори като индустрията и високите технологии. Икономическата експанзия има потенциал да радва инвеститорите още дълго време, благодарение на липсата на инфлация, държавните и монетарни стимули и най-вече на синхрона в растежа на водещите страни.

Това означава, че секторите със силно повишение на приходите и печалбите си през последните години ще продължат да показват добри резултати и до края на 2018 г.

Последните събития на пазарите не промениха перспективите за инвестиции в секторни борсово търгувани фондове. Към тях може да се добавят и някои по-специализирани фондове.

Статистиката за растежа на потребителските разходи показва изключително силни темпове в няколко сектора, като например: продажбите на нови автомобили, лекарства, бижута, мебели, вестници или финансови услуги. Те растат с 30-60% за последните 6 години, като са сектори със стотици милиарди долара оборот годишно.

Ето и списък с акции от тези сектори, които се представят добре през последната една година и имат силни пазарни позиции в своята сфера на дейност:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 6 години
DOW корелира на 98 % с паричен агрегат М 3 ,т е ако се печатат пари ще расте .В момента в който това спре или се получи контракция (свиване ) напр банкова паника и всеки си изтегли депозит и влог ,ще се получи срив не по малък от този през 1929 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 6 години
Данните от Уолтрийт Джърнъл Бизнес Инсайдър показва от месеци съотношение продажба - купуване коефицент над 20! пъти .Някой сектори въобще не са имали купувачи със седмици ,а акциите се крепели единствено на вътрешно изкупуване .Дори самите собственици на компании са си продавали акциите като частни лица , а това е пример за лоялност :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Aloha
преди 6 години
Добре, само да предположим, че Дау достигне 30 000, а след това на къде? Аз лично съм обхванат от някакво дежа вю ( през 2007 много анализатори ни обясняваха същото както и днес-запазете спокойствие, това е само една здравословна корекция, фундаментите на икономиката са здрави...Иначе-да, говорили са за Дау на много ниски нива оше преди години, но тогава се намесиха за пореден път модерните на почти цял свят монетарни програми-QE, граничещи с краен волунтаризъм на т.н. парични власти. Фед- от няколкостотин милиарда долара, баланса им се разрастна до 4 трилиона, Ецб ги последва, за Япония просто няма какво да говорим...и забележете къде борсовите ръстове са най-впечатляващи-там където има и най много нестандартни монетарни програми. И точно тук г-н Цачев би казал: А какво да се направи, да се стои и да се гледа как се срива всичко ли... ,обаче сега има нов предсетадел на ФЕД, който по всяка вероятност ще се окаже, че е ястреб, та този път, не очаквайте бързи решения тип-Бернанке. Като прибавим и това, че вътре в самият ФЕД се случват разни бружения и разместваня на пластове- Дъдли от Ню Йорк е пред напускане, На Драги мандадът изтича догодина, и там вероятно консервативен Германски банкер ще го наследи или поне ще се опита...Изобщо, има нещо което витае във въздуха и понеже мен лично ме е страх от мечки, предпочитам засега да не ходя за гъби в гората. Разбира се не трябва и да се паникьосваме. Е, Хайде, със здраве !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
melon
преди 6 години
Пректър беше писал за трицифрен Дау. Той все е мечка и периодично уцелва. Ама аз много не се връзвам на прогнозите. Ще има спадове, ше има възходи. Иначе, за момента усещането ми е за възход, поне още година, две.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Aloha
преди 6 години
Моите уважения към Цачев от Елана. Сигурно всичко това е така, обаче според други анализатори отвъд океана (Elliot Wave International), по-скоро сме в началото на нов мечи период, който вероятно ще е и по-тежък от предходните два. А иначе-да, за всеки подобен спад си има и чисто обективни обяснения, видни особено на онези които всеки ден врят и кипят на пазарите-професионалните трейдъри и дилъри...Да не споменаваме, че потенциалът за какъвто и да е икономически ръст в Щатите, базиран на потребление, е силно изчерпан, поради натрупан гигантски дълг у домакинствата, да не говорим пък какво се е е случвало с реалната икономика, не много дълго време след подобни спадове на фондовите пазари...а иначе ако DJ бе на 150 000 сигурно щеше да падне с 10 000 за един ден и това пак да не 20, а някакви си 6-7 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
pecan
преди 6 години
Нека бъдем реалисти . Доста дълго време нарастваха акциите . Иначе спадът при лекия петрол е над 10 % . 59,3 от 66,22 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още