IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ не повярва в собствения си "ренесанс"

Индексите посрещнаха на червено предстоящото първо листване на нова компания от повече от година

18:31 | 09.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Индексите на Българската фондова борса (БФБ – София) посрещнаха на червена територия новината за предстоящо голямо първично публично предлагане.

В деня, когато производителят на продукти от птиче месо „Градус“ обяви, че ще се листне на БФБ в средата на годината, SOFIX изтри 0,69% от стойността си до 693,87 пункта. По-широкият BGBX40 се понижи с 0,59% до 134,57 пункта, секторният BGREIT отписа 0,18% до 114,19 пункта, а равнопретегленият BGTR30 отчете спад от 0,41% до 559,26 пункта.

„Оповестените намерения за IPO на "Градус" АД са добра новина за пазара ни. Дори много добра, биха казали някои, особено на фона на половин дузина компании от ранга на Дружба-стъкларски заводи, Биовет и Булстрад, които направиха всичко възможно да избягат колкото може по-далеч от БФБ“, коментира портфолио мениджърът в Юг Маркет Фонд Мениджмънт Гено Тонев.

Колкото до финансовите параметри на подготвяното предлагане (и с уговорката, че засега те са прекалено оскъдни), той избира страната на умерените песимисти относно успеха.

„Да, желаещи да станат акционери ще има, но заявката за 100 млн. лева ми изглежда прекалено смела. Особено през 2018 година. Миналата година, с известни уговорки, можеше да се получи. Тази обаче ще е доста различна според мен“, отбеляза той.

По думите му каквото и да се случи с предлагането обаче, всякакви сравнения с листването на БТК, както и етикети като "ренесанс" и прочие, са пресилени.

„За всяко нещо си има време и в този смисъл БФБ отдавна премина през детските и юношеските си години. Мнозина може и да са забравили, но именно тогава бурните купони често завършваха с тежък махмурлук, съпътстван от продължителна неподвижност. В такива моменти всеки мечтае за "прераждане", или поне за чаша студена вода и аспирин. Сега обаче всички са по-предпазливи. Е, все ще се намерят някои по-буйни инвеститори, но в общи линии в днешно време на БФБ властва повече разум от тогава. Това според мен е достатъчно, за да не се прекалява с нищо, което може да навреди. Желая успех на "Градус" и ще се радвам да ме опровергаят!“, коментира Тонев.

Компанията даде заявка да набере 100 млн. лв., което би ѝ отредило второто място в класацията с най-мащабни предлагания на българския пазар.

„Градус" е на ниво да бъде публична компания. Видяхме всички позитивни страни от публичността, а Българска фондова борса (БФБ) заслужава играч като нас“, заяви в интервю пред Investor.bg по-рано днес изпълнителният директор на компанията Ангел Ангелов. „Смятаме да предложим достатъчно обем акции на борсата, защото вярваме в потенциала на българския пазар“, каза още той.

Очакванията са публичното предлагане да се случи в края на май или началото на юни.

Тази новина обаче не успя да раздвижи търговията на българската борса и изтъргуваният обем отново остана под 1 млн. лв. в петък. Лидери по оборот са БФБ – София със 165 хил. лв. Химимпорт е на втора позиция със 142,6 хил. лв., следвана от Фонд за недвижими имоти България със 110 хил. лв.

Сред печелившите с оборот над 5 хил. лв. е само Сирма Груп Холдинг с ръст в цената на акциите от 1,5%.

Като цяло седмицата за БФБ премина с понижения, като акциите на общо 10 компании от състава на SOFIX поевтиняха от понеделник насам, а само две записаха ръст. Печелившите са Сирма Груп Холдинг с повишение от 1,46% и Стара планина с ръст от 1,3%. Най-губещото дружество е Монбат с понижение от 3,85%.

SOFIX изтри 3,6% от стойността си за изминалата седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Minka
преди 6 години
Добре де, вие какво очаквахте? Градус обявяват, че ще се листват и ние почваме да подскачаме от щастие?! Ренесанс на БФБ няма да има. Биовет, Виваком и другите да се върнат на борсата, тогава мога да кажа нещо добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още