IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България, Сърбия и Латвия са най-зависими от руско икономическо влияние страни в ЦИЕ

В България през последните 10 години 15-20% от икономиката се владее директно или индиректно от Русия, коментира анализатор

14:03 | 10.02.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

България, Сърбия и Латвия са най-зависимите от руско икономическо влияние държави от региона на Централна и Източна Европа. То се прокарва чрез енергетиката – природен газ, петрол, но и през други сфери, например  приватизацията на големи рафинерии, както се случи в Сърбия, и преминава през завладяване на ключови компании, като БТК и „Булгартабак“, които бяха закупени от руската държавна банка ВТБ.

Това коментира енергийният експерт от Института за пазарна икономика  Мартин Владимиров в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Владимиров представи резултатите от изследване, осъществено от Института за пазарна икономика (ИПИ), за влиянието на Русия в икономиките на четири балкански държави – Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора. В по-ранно проучване са включени още четири държави от Централна и Източна Европа, включително и България.

„Не е методологически правилно да сравняваме корпоративни приходи и БВП. Затова сравняваме корпоративните приходи на руските фирми с общите приходи в цялата икономика, оборотът на руските компании с общия оборот в икономиката“, обясни методиката на изследването Владимиров.

„Нещата са доста страшни. В България през последните 10 години 15-20% от икономиката се владее директно или индиректно от Русия. И то говорим за стратегически сектори“, каза той.

„В Западните Балкани ситуацията е малко по-положителна, като най-ниско е руското влияние в Македония, където само 2-3% от икономиката се владее от руски интереси“, отчете той.

Най-уязвима е Сърбия с 13% от икономиката, като там много държавни компании са зависими от руските енергийни доставки.

Целия разговор с Мартин Владимиров можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 18 rate down comment 7
bgMan
преди 6 години
А някой от всички тези дето се пишат наши съюзници или политически другари от новия европейски клуб направи ли нещо това да се промени? С какво реално помогнаха на България освен в това да стопират всяко едно българско правителство относно политики за повишаване на доходите на българите. Сега на свой ред многополовите лицемери са заложили едни много интересни точки в Истанбулската конвенция относно мониторинга и последващи задължения да се финансират техни безумия от националния бюджет и за сметка на българските данъкоплатци. Адвокат Шейтанов е направил много хубав юридически разбор за тези бъдещи платежни задължения по ИК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 8
studioaa
преди 6 години
България не е държава от руски тип защото бойко борисов няма никаква реална власт, той е просто пионка, която само подпечатва директивите на своите господари от берлин и брюксел. Придворните му олигарси всъщност са грантаджии на америка за България, отворено общество и ханс зайдел. България днес е държава от СЪВЕТСКИ ТИП, а не от руски такъв, просто съвременния тато се ръководи от принципа "говорит брюксел", а не "говорит Москва", всичко друго е същото като преди 10.11.1989г...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 40 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 6 години
Ми що не я оправихте бре, мамул? Колко правителства на "демократичните, проевроатлантически сили" требва да се сменят? Колко века требва да минат? Бащица-мащица... Нали с него се целуват и Меркел, и Юнкер, и Столтенберг? Или това е фалшива новина на руски хакери и Путин?Нали това врещяхте - ше влеземе у НАТО и ше се оправиме! Като влеземе у ЕС и ше цъфнеме! Е оти не оправихте държавата, ами пак некой ти е виновен! На мекия *** се нещо му пречи... Що не се фанеш да изгониш бащицата и мутроолигарсите - нали ЕС е зад тебе? Нали НАТО ти е отзад? Или ти е само у задното отверстие...? :lol: Или Меркел си пада повече да се целува с бащицата, а не с тебе... :lol:Гледам, че ни на американците с тецовете, ни на ЧЕЗ, ни на Софийска вода им пречи некой да свалят по три кожи от овчото народонаселение. Ама тоя лемур Мартинчо и ИПИ нема да напишат никога такава помия какво струва на българската икономика американско-чешко-австрийския ток и английско-френската вода у София... А тея матушки-патушки и прочее моноклетъчни клишета от седесарските митинги си ги заври там, дето НАТО и ЕС ти се наместиха да ти пазят интереса... Щот кратуните от твоя бостан преди 30 години тръгнаха да оправят държавата и казаха, че знаят как - щели да направят България достоен член... И се фанаха с паметниците и мавзолея - до там ви ктигнаха и идеите, и мозъка... И верно голем член сътвориха от България... почти фа лос се получи.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 24
red6
преди 6 години
Ми как да прескачат и да се бият да идват тук инвеститорите, като държавата е точно по руски тертип: управлява се от 1 бащица и една шепа придворни мутро-олигарси. Ама едно към едно като със матушката ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 24
Mavi Goz
преди 6 години
Па да беше написал тоз сорроссоид (това е под звездичките), кои български и международни закони - търговски и политически, кои договори и регулации на международните икономически отношения, или правила и споразумения (на СТО напр.) са нарушили руските компании, когато са купували български активи? И какво би трябвало да направи България, за да не им позволи?Или е просто поредният соросогенен рефлукс...? :lol:Щото - ето - виждаме какъв е напливът от чуждестранни инвеститори в стратегическите сектор като енергетиката - и мераклии да строят и рафинерии, и електрастанции, и петролопроводи, и газопроводи - напрао се прескачат тука и се бият със снежни топки за парче от "секторите"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 10
majnata
преди 6 години
Нещата са доста страшни. В България през последните 10 години 15-20% от икономиката се владее директно или индиректно от Русия. И то говорим за стратегически сектори, каза той.Хеле па ако процентът е 50 ... : ))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 6 години
Малейй... Ужаст! :lol: Загина "българската" икономика...!!!А дали ше направи тоз *** едно проучване и аналллиз останалите 80% от кого се владеят? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още