IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

Ново IPO се задава на БФБ, европейските пазари записаха най-тежката си седмица за последните 2 години, Венецуела обезценява силно боливара

10:13 | 12.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

25 години след създаването си базираният в Стара Загора производител на продукти от птиче месо „Градус“ АД ще осъществи първично публично предлагане на акции (IPO). Събитието се очаква в средата на тази година, а стойността на предложението към инвеститорите ще бъде за над 100 млн. лв. Очаква се това да бъде най-голямото IPO в България след кризата от предишното десетилетие и да даде възможност на инвеститорите да навлязат в един от най-слабо представените на борсата и в същото време най-растящи сектори – този на хранително-вкусовата промишленост.

Набраният капитал ще се използва за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на висококачествени хранителни продукти. Мениджър на емисията е „Първа финансова брокерска къща“.

Градус е на ниво да бъде публична компания. Видяхме всички позитивни страни от публичността, а Българска фондова борса (БФБ) заслужава играч като нас“, заяви в интервю пред Investor.bg изпълнителният директор на компанията Ангел Ангелов. „Смятаме да предложим достатъчно обем акции на борсата, защото вярваме в потенциала на българския пазар“, каза още той.

IPO-то на Първа инвестиционна банка е най-голямото до момента у нас, като на 18 май 2007 г. в касите на дружеството постъпиха 107 млн. лв. от продажбата на 10 млн. нови акции.

Каолин АД излиза на борсата месец по-рано – на 18 април, като набира 61,84 млн лв. Впоследствие дружеството бе отписано. Следва IPO-то на Корпоративна ТБ на стойност 58,5 млн. лв., осъществено на 10 май 2007 г.  В крайна сметка през 2014 г. Българска народна банка отне лиценза на кредитната институция.

По-назад в класацията остават IPO-тата от 2006 г., 2007 и 2008 на Химимпорт АД с 44,1 млн. лв., Монбат с 32,7 млн. лв., Трейс Груп Холд с 22,1 млн. лв., Девин с 18,3 млн. лв. и Агрия Груп Холдинг и ЦБА Асет Мениджмънт с 15,4 и 14,4 млн. лв., съответно.

Последните „бели лястовици“ на българския пазар бяха от технологичния сектор – Сирма Груп Холдинг и Алтерко. Софтуерната компания Сирма Груп Холдинг АД набра близо 11,5 млн. лв. от борсата през октомври 2015 г. В първия ден от декември 2016 г. акциите на Алтерко официално започнаха да се търгуват на българската борса, като компанията набра около 2,18 млн. лв.

От началото на февруари всички фабрики за производство на цигари в България са поставени под мониторинг от страна на Агенция „Митници“. В наблюдението участва и жандармерията. Източник от ведомството уточни, че наблюдението ще продължи за неизвестен период от време. Причината са сигнали, че български компании произвеждат цигари с чуждестранни марки за пазари извън ЕС. По време на проверките ще се следи дали официално декларираното производство от фабриките отговаря на действителната продукция в складовете. В акцията на митниците са включени всички тютюневи данъчни складове, включително фабриката на "Булгартабак" в Благоевград, както и "Кингс Тобако", която притежава заводите в Пловдив и Стара Загора.

Търговският дефицит на България се увеличи значително през 2017 г. и достигна 6,852 млрд. лева. През 2016 г. търговското салдо пак беше на минус с 4,019 млрд. лева, става ясно от данните на Националния статистически институт. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото през 2017 г. също е отрицателно и е в размер на 3,072 млрд. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още