IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на туристите за зимни спортове у нас през януари, отчитат анализи

Все пак януари ще приключи с около 480 хил. влезли в страната чужденци, което е около 4% над посетителите от миналия януари

11:05 | 11.02.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Зимният туристически сезон тази година е добър. Това отчете Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, който коментира темата в разагара на сезона по БНТ.

Януари ще приключи с около 480 хиляди влезли в страната чужденци, което е около 4% над посетителите от миналия януари. Причината за ръста е повишеният интерес към културно-историческият туризъм в градска среда, както и Българското европредседателство. 

Отчита се обаче спад на зимните ваканции, свързани със зимните спортове заради топлото време, каза Драганов. По думите му записванията спряха както за България, така и за Европа, където пък имаше прекалено много сняг. „Тази зима за скиорите и фирмите, които изпращат скиори по курортите, януари не беше добър месец“, посочи експертът.

Хотелиерите в България не са консолидирани – липсата на силна организация, която да ги обединява по места и във връзката им с централната администрация продължава да е основен проблем на бранша, каза той.

Браншът очаква създаването на Национална туристическа организация, която ще обедини 11 туристически формирования в момента. В парламента вече е внесено предложение за промени в Закона за туризма в тази връзка, каза Драганов. Това ще е форма на конфедерация на българската туристическа индустрия, поясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Що бе - в Алпите си има бая... И сняг, и лифтове... :lol: Едно време комунистите построиха Кремиковци да преработва съветска руда на стомана. Защо и ние да не направим лифтове и писти и да караме сняг от Австрия и Швейцария...? :lol: Нали с тех искаме да се мериме по зимен туризъм? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още