IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: ГСДП няма да може да провежда самостоятелна финансова политика

По думите на канцлера по време на преговорите е бил договорен балансиран бюджет, като съвместно ще бъдат формулирани и европейските политики на страната

10:36 | 12.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Даването на финансовото министерство в ръцете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е „приемливо“ решение, като партията няма да има пълна свобода сама да определя финансовата политика на страната. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на интервю за обществената телевизия ZDF, цитирана от Bloomberg.

„Един финансов министър не може да прави каквото си поиска. Ние се договорихме за балансиран бюджет, а европейските политики ще бъдат формулирани съвместно“, посочи тя и допълни, че решението партията ѝ да се откаже от ключовото ведомство е било „обмислено“, макар и болезнено.

По-рано през миналата седмица стана ясно, че на над четримесечната политическа криза в страната е сложен край с постигането на споразумение между социалдемократите и консерваторите. От него стана ясно, че освен министерствата, които ГСДП и досега държеше – на труда и социалната политика и на външните работи, партията взима и това на финансите. 

Решението предизвика множество критики от страна на блока Християндемократическа партия/Християнсоциална партия (ХДС/ХСС), като според някои дори е дошло време Меркел да се оттегли.

В интервюто за ZDF канцлерът опроверга своите критици, като заяви, че има намерение да изкара докрай четвъртия си мандат.

„Обещах (да изкарам – бел. ред.) тези четири години, а аз съм човек, който спазва обещанията си. Напълно заставам зад това свое решение“, категорична бе тя.

Пред медията Меркел също така призова редиците на социалистите да подкрепят новото обединение, върху което трябва да гласуват в началото на март. Тя посочи още, че гледа напред към следващото правителство, в което по думите ѝ планира да има повече нови лица.

„Сега трябва да покажем, че можем да започнем с нов екип“, заяви тя и допълни, че трябва за министерските постове предвид да се взимат не само хора над 60 години. ХДС трябва да запълни шест министерски поста в новия кабинет.

През последните дни канцлерът е обект на засилени критики, като част от тях призовават именно за смяна на старите лица с нови.

„Нещата не могат да продължават така“, заяви лидерът на младежката организация на ХДС Паул Цимияк. „Трябва да има подновяване на ХДС. Много от членовете на партията го искат“, заяви той. Сходна позиция зае и Йенс Шпан – член на ръководството на партията, според когото младите ѝ лидери трябва да пристъпят напред, „когато дойде правилното време за това“. По думите му партията „не е монархия“, в която смяната на лидерството става с благословията на самия лидер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 6 години
Обещах (да изкарам бел. ред.) тези четири години, а аз съм човек, който спазва обещанията си" - казва Меркел. КАКВА НАГЛОСТ СЕ ИЗИСКВА ЗА ДА СЪТВОРИШ ПОДОБНА МИСЪЛ. Сякаш е АНГЕЛ СПАСИТЕЛ който се явил за да изпълни дългоочакваните желания на хората!!Хората искат това допуснало толкова грешки бабе да си ходи , но тя НЕ и НЕ!НА ЕВРОПА И ТРЯБВАТ НОВИ ЛИЦА И НОВИ ПОЛИТИКИ.С тези *** ще угаснем тихо и безвъзвратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още