IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина и Скопие обсъждат името "Горна Македония"

Двете страни има и още няколко аспекта в споровете си - Гърция не признава наличието на македонска нация

12:31 | 12.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Атина и Скопие доближават своите позиции около името "Горна Македония" за бившата югославска република, като на латиница името ще бъде изписвано Gorna Makedonija, тоест различно от начина, по който се изписва гръцката провинция - Macedonia.

Това съобщава гръцкият вестник "Катимерини". Двете страни ще разговарят в близките дни на ниво външни министри в рамките на неформалния Съвет на министрите, който ще се проведе в София. Според изданието срещата през следващата седмица ще е показателна за стратегиите на Гърция и Македония в спора за името на бившата югорепублика.

Според анализатори политическата ситуация в Македония е сложна и премиерът Зоран Заев търси баланса между реализма и славянско-македонския национализъм. В Гърция също има масови протести срещу употребата на думата "Македония" в името на северната им съседка, приемайки, че това е признак за териториални претенции.

Спорът между Атина и Скопие продължава повече от 20 години и спънката за Македония да влезе в НАТО и да преговаря за членство в ЕС.

Според "Катимерини" има още няколко аспекта, за които двете страни трябва да се разберат - за националността и за езика. Гърция не признава наличието на македонска нация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
По принцип бива, но Македония си е Македония, това Горна не върви много. По-скоро Македония бива да си е Македония, а Горна да се отнася за частта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още