IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин обеща да изгони "духовете" на бедността от Китай

Страната се подготвя да посрещне Лунната нова година в края на седмицата

14:50 | 12.02.18 г. 2
<p>
	Си Дзинпин, президент на Китай. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Си Дзинпин, президент на Китай. Снимка: Архив Ройтерс

Китай ще изгони "духовете" на бедността, заяви китайският президент Си Дзинпин пред селяни в бедния китайски югозапад при традиционната си обиколка в отдалечени райони преди Лунната нова година, предаде Ройтерс.

Китайските лидери използват периода около честването на китайската Нова година, за да обиколят страната, където набелязват важни инициативи или области, будещи притеснения, за следващата година, отбелязва БТА.

Едноседмичният празник, започващ в навечерието на Новата година в четвъртък (15 февруари), е най-важният в китайския календар. Тогава милиони хора пътуват до домовете си, като за мнозина това е единственото посещение у дома за годината.

Си Дзинпин обяви изкореняването на бедността за един от приоритетите си, след като през 2015 г. обеща, че до 2020 г. Китай ще извади над 70 милиона души, живеещи под прага на бедността, от тази категория. 

При посещението в отдалечено планинско село в провинция Съчуан местна жителка каза на Си Дзинпин, че не вярва духове да причиняват болестите, съобщават местни медии.

След като чул историята, Си Дзинпин й казал, че духовете ще бъдат прогонени, допълват медиите.

В миналото имахме призраци - призраците на невежеството, на изостаналостта и бедността, заяви Си Дзинпин.

Ако можем да решим тези проблеми, тогава призраците ще изчезнат. Ако има култура, знание, хигиена, тогава процъфтяващият ни живот ще може да реши тези трудности и тогава как може да има духове?, запита държавният лидер.

Агенция Синхуа и държавната телевизия показаха снимки как Си Дзинпин проверява сушено месо, говори със селяни в цветни носии и разглежда проект за подобряване на жилища.

Междувременно стана ясно, че над 21,5 млн. нови компании са регистрирани в Китай, след като през 2014 г. правителството обяви нова политика за подпомагане и създаване на благоприятни условия за развитие на предприемачеството и иновациите.

Държавата постепенно намалява данъците и премахва бюрократичните бариери пред предприятията, намалявайки размера на различни данъци и такси. Както отбелязва агенцията, мащабното и бързо развитие на предприемачеството и иновациите е дало импулс за растежа на икономиката и също така спомага за създаването на нови работни места и увеличаване на доходите на хората.

От 2014 г. насам са създадени над 4200 нови предприятия в областта на високите технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
red6
преди 6 години
Многоуважаеми професор Митев, можете ли да ни разясните кои са вредните влияния от използването на юана и как вожда Си може да се справи с тях? Как може да се прилага правилно юана и как ни да прилагаме правилно лева?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
При всякакви желания за полезни промени, заради запазването на пренебрегването на вредното влияние от юана в Китай щетите се уголемяват и там предстои стопански колапс.Централните банка на Китай не може да спаси от актуалните щети, защото няма необходимите права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още