IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Излизането на всички производители на ток на борсата е риск за търговията

При липсата на клирингова къща на енергийната борса няма да има механизъм за надзор и контрол над търговията, опасяват се анализаторите

19:55 | 12.02.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Със законодателни промени в края на 2017 година всички производители с над 5 мегавата инсталирана мощност вече продават своята електроенергия през борсата. Целта на тази промяна е повишаването на прозрачността на търговията и повишаването на доверието в сектора.

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) анализира дали тези цели са постигнати.

В оценката си експертите критикуват на първо място начина, по който бяха направени тези промени - между първо и второ четене с Преходни и заключителни разпоредби на Закона за безопасното използване на ядрена енергия. По този начин законодателите избягват задължителните консултации и изготвянето на оценка за въздействието от промяната.

Промените бяха направени бързо - внесени на 6 декември и обнародвани в Държавен вестник на 22 декември,което пък не оставя никакво време за промяна в правилата на работа на енергийната борса.

Оценката на ИПИ е, че направена по този начин промяната не засилва доверието в работата на свободния пазар, а напротив - допълнително го отслабва. Още повече, че търговията на борсата продължава да се извършва без клирингова къща.

Още от създаването на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) не беше създадена клирингова къща, а самата борса беше страна по всички сделки в сегмента "ден напред" и на Централизирания пазар за двустранни договори. От 1 януари 2018 година обаче борсовият оператор вече не е страна при двустранните договори, което означава, че договорите ще се сключват между търговските участници, а борсата няма да има информация за условията по тях, както и няма да има механизъм за контрол и надзор.

Това положение увеличава рисковете пред търговията на организираният борсов пазар, посочват още от ИПИ.

Експертите изразяват и опасенията си, че след последните промени в законодателството количествата, търгувани през борсата, ще се удвоят, а това това поставя под въпрос капацитета на оператора на фона на малкия му опит.

През 2016 година по свободно договорени цени у нас са изтъргувани общо 15,5 тераватчаса електроенергия, от които 2,5 тераватчаса през борсовия сегмент ден напред и минимални количества в сегмента за двустранни договори. 

Повишаването на доверието в свободния пазар няма как да се извърши чрез въвеждане на задължения и ограничения, а следва да създаде необходимите пазарни механизми, които подобряват неговата ефективност, посочва се в анализа на ИПИ. Доверието се създава от наличието на конкуренция, ликвидност и намаляване на рисковете при търговия.

"Контрапродуктивно е въвеждането на задължения за търгуване на електрическа енергия само на организирания борсов пазар при липса на механизъм за управление на рисковете, свързани с работата му като наличието на клирингова къща", е заключението на експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
...Тук има полтергайсти. Ходят и ми трият коментарите. Иначе, както съм съгласен с предстоящата криза в енергетиката, не съм съгласен с "единствено потърпевшите": Повече ще са. И първи, по веригата, ще зачезнат печалбите, след което, колапсът ще се сгромоляса в/у всички. Разбира се, ако някой "бял лебед" не внесе Промяната. Как? Още не знам, сега се учи да лети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
Hahoto
преди 6 години
Ако едно ВЕИ продава тока за 900 лв. мегавата, а на борсата е 100 лв. примерно. И веито излезе на борсата заедно със всички играчи /като АмИриканските централи/, то цената на тази борса заради свръхпредлагането ще падне примерно на 50. Държавата ще трябва да плати разликата на ВЕИто от джеба си или 850 лв. и ще дотира бизнеса на Домусага и прочие Велевци, които рИвът като вдовици денонощно. Обаче като падне цената на 50 лв. /примерно/ то държавните АЕЦ и ТЕЦ2 ще требе да продават под себестойност по задължение на тази борсичка, а на тях държавата няма как да им доплаща разликата между ПАЗАРНАТА цена и БОРСОВАТА. Те ето за това държавните ще гълтат вода, Велеци ще обясняват, колко са нереформирани и е лошо че са държавни. Така всъщност предстои нова криза в енергетиката, в която естествено потърпевши ще са държавата, данъкоплатците опосредствено и държавните енергийни дружества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
Яка ги е Шиза погнала за погнала, още стигнала. Стигнала, още хванала. А има и друг вариант: Всички излизат от борсата ... и чакат Делянчо Добрев да им реши въпросите. Утопия? Сигурно. Що мрънкат, тогава? Пазарът ще развие способности да се саморегулира, или ще се разпадне сам. Искахме либерализация? Заповядайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Института по ''пазарна'' икономика (ИПИ), против пазара на ток и излизането на всички производители на борсата за електроенергия, защото това било риск за търговията! Ами, дами и господа ''анализатори'' и ''експерти'' на държавна издръжка, ''Който го е страх от мечки, да не ходи в гората!'' и да си продава бизнеса, щом се страхува от пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
... излизането на производителите на пазара /вместо прекупвачите/ било "риск за търговията". Или това намирисва /лошо/, или ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още