Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

ИПИ: Излизането на всички производители на ток на борсата е риск за търговията

При липсата на клирингова къща на енергийната борса няма да има механизъм за надзор и контрол над търговията, опасяват се анализаторите

0
 
0
 
5
Pyramid до: Hahoto
преди 1 година
...Тук има полтергайсти. Ходят и ми трият коментарите.
Иначе, както съм съгласен с предстоящата криза в енергетиката, не съм съгласен с "единствено потърпевшите": Повече ще са. И първи, по веригата, ще зачезнат печалбите, след което, колапсът ще се сгромоляса в/у всички. Разбира се, ако някой "бял лебед" не внесе Промяната. Как? Още не знам, сега се учи да лети.
5
 
1
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ако едно ВЕИ продава тока за 900 лв. мегавата, а на борсата е 100 лв. примерно. И веито излезе на борсата заедно със всички играчи /като АмИриканските централи/, то цената на тази борса заради свръхпредлагането ще падне примерно на 50. Държавата ще трябва да плати разликата на ВЕИто от джеба си или 850 лв. и ще дотира бизнеса на Домусага и прочие Велевци, които рИвът като вдовици денонощно. Обаче като падне цената на 50 лв. /примерно/ то държавните АЕЦ и ТЕЦ2 ще требе да продават под себестойност по задължение на тази борсичка, а на тях държавата няма как да им доплаща разликата между ПАЗАРНАТА цена и БОРСОВАТА. Те ето за това държавните ще гълтат вода, Велеци ще обясняват, колко са нереформирани и е лошо че са държавни. Така всъщност предстои нова криза в енергетиката, в която естествено потърпевши ще са държавата, данъкоплатците опосредствено и държавните енергийни дружества.
0
 
8
 
3
преди 1 година
Яка ги е Шиза погнала за погнала, още стигнала. Стигнала, още хванала.
А има и друг вариант: Всички излизат от борсата ... и чакат Делянчо Добрев да им реши въпросите. Утопия? Сигурно. Що мрънкат, тогава? Пазарът ще развие способности да се саморегулира, или ще се разпадне сам. Искахме либерализация? Заповядайте!
0
 
23
 
2
преди 1 година
Института по ''пазарна'' икономика (ИПИ), против пазара на ток и излизането на всички производители на борсата за електроенергия, защото това било риск за търговията! Ами, дами и господа ''анализатори'' и ''експерти'' на държавна издръжка, ''Който го е страх от мечки, да не ходи в гората!'' и да си продава бизнеса, щом се страхува от пазара.
0
 
19
 
1
преди 1 година
... излизането на производителите на пазара /вместо прекупвачите/ било "риск за търговията". Или това намирисва /лошо/, или ...