IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече от 80% от тръбите на Трансадриатическия газопровод вече са заварени

Очакванията са, че газопроводът ще бъде въведен в експлоатация през 2020 г.

12:23 | 13.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над 80%, или повече от 615 километра от общата дължина от 765 километра, от тръбите на Трансадриатическия газопровод (TAP) са заварени, съобщиха от проектната компания в Twitter.

В момента се извършват технически тестове на заварките, което е част от процедурата за сигурност на проекта. Следващите стъпки предвиждат специална обработка на заварките срещу корозия и полагане на тръбите в траншеи, които след това ще бъдат зарити.

Към края на 2017 година от TAP съобщиха, че тръбите по 65% от трасето на газопровода вече са положени и зарити. Първата копка на проекта беше направена през май 2016 г.

Трансадриатическият газопровод е част от Южния газов коридор, който ще доставя природен газ от находището „Шах Дениз“ II в Европа. Очакванията са, че първите доставки на азерския газ ще бъдат извършени по-късно през 2018 година до Турция и Грузия.

Две години по-късно – през 2020 година и ТАР ще бъде въведен в експлоатация. 

Трансадриатическият азопровод е един от вариантите, чрез който България ще получи газ от Азербайджан - чрез газовата връзка IGB.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още