IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекратена е регистрацията на 16 фирми посредници за наемане на работа в чужбина

Причината са констатирани нарушения от Главна инспекция по труда

12:33 | 13.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Агенцията по заетостта е прекратила регистрацията на 16 фирми посредници за наемане на работа в чужбина в периода 2015-2017 г. Причината за прекратената регистрация са констатирани нарушения от Главна инспекция по труда и влезли в сила наказателни постановления, съобщават от агенцията.

Най-честите нарушения, довели до прекратяване на регистрацията на фирмите посредници за работа в чужбина, са свързани със събиране на такси от търсещите работа лица за посредничеството, изпращане на работа в чужбина, без посредникът да е сключил посреднически договор с чуждестранен работодател или че посредникът не предоставя на работниците индивидуален трудов договор за наемане на работа.

Други нарушения, довели до прекратяване на регистрацията на фирмите посредници, са когато посредникът не предоставя на работниците пълна информация в трудовите договори, включително данни за длъжности, на които ще бъдат наети лицата, срока на наемането, работното време, трудовото възнаграждение, битовите условия и др.; когато посредникът не сключва посреднически договор с търсещото работа лице за намиране на работа или не поддържа електронен регистър за търсещи и устроени на работа лица.

Чрез бюрата по труда се осъществяват информационни кампании за всички лица, които искат да работят извън България. В своите териториални поделения, както и на интернет страницата си www.az.government.bg, Агенцията разпространява актуални материали, съдържащи информация за условията на живот и труд в различните държави. Акцентира се върху рисковете от нерегламентираната заетост и възможните злоупотреби по отношение на заплащане, социално и здравно осигуряване, правата и задълженията на работниците.

В рубриката „Условия на живот и труд” в сайта www.eures.bg е публикувана подробна информация по държави от ЕС и ЕИП, вкл. контакти на местните институции, които извършват проверка на условията на трудова заетост.


 

 

 

 

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още