IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще задминат Москва и Рияд по добив на петрол до края на годината, очаква МАЕ

В периода между ноември и януари добивът на "черно злато" в Щатите е нараснал с "колосалните" 846 хил. барела на ден

17:02 | 13.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Международната агенция по енергетика (МАЕ) очаква САЩ да изпреварят Русия и Саудитска Арабия по добив на нефт и в края на годината вече да са лидери по производство. Това се посочва в доклад на агенцията за февруари, цитиран от ТАСС.

Според данните за три месеца – от ноември до януари, добивът на „черно злато“ в САЩ е нараснал с „колосалните“ 846 хил. барела на ден и скоро може да изпревари Саудитска Арабия. Очакванията са тенденцията да се запази, като в края на годината Вашингтон може да задмине и Москва, превръщайки се в глобален лидер в добива на петрол, посочват анализаторите на МАЕ. 

Агенцията отчита и успех на програмата за намаление на петролните резерви в световен мащаб. Според данните за година излишните запаси на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са намалели пет пъти от 264 млн. барела до 52 млн. барела към декември месец – това представлява най-голямото намаление от последните шест години насам.

„Изглежда резултатът от сделката е почти постигнат“, посочват от МАЕ. Въпреки това обаче отбелязват, че „бързо нарастващият добив в страните извън ОПЕК, начело със САЩ, по всяка вероятност ще се увеличи повече от търсенето“, посочва агенцията, цитирана от Bloomberg.

От доклада й става ясно, че излишъкът намалява и заради повишеното търсене, като прогнозите за настоящата 2018 г. са то да се увеличи с около 100 хил. барела дневно до 1,4 млн. барела.

ОПЕК и Русия, които доскоро бяха съперници на петролния пазар, сключиха съюз в края на 2016 г., в опит да намалят излишъка на суровината и да увеличат цените й.

Миналия месец прилагането на споразумението достигна до най-високото си ниво от влизането му в сила. Тогава групата ОПЕК+ намали производството с 37% повече от предвиденото, посочва МАЕ. Стимул за прилагането на ограниченията дойде и от Венецуела, чиято петролна индустрия пострада заради тежката икономическа криза в страната.

Цената на фючърсите върху петрола достигна 59 долара за барел в Ню Йорк във вторник. Цената отбеляза спад миналата седмица, придържайки се към тенденцията за отдръпване от тригодишния си връх от 66,66 долара за барел, достигнат в края на януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още