IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите цени на медта подкрепиха резултатите на Aurubis

Въпреки това слабият долар продължава да затруднява дейността на концерна

17:16 | 13.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Заводът на компанията в Средногорието. <em>Снимка: Aurubis</em></p>

Заводът на компанията в Средногорието. Снимка: Aurubis

Производителят на мед Aurubis се възползва от по-високите пазарни цени на медта и по-високите такси за рафиниране на медния скрап в началото на новата финансова година. Задвижващата сила за добрите резултати са повишените цени на сярната киселина, която е отпадъчен продукт от производството на мед. Въпреки негативното влияние на по-слабия американски долар в сравнение с еврото, групата, която е включена в състава на подиндекса Mdax, е напът да постигне своите годишни цели, предава dpa-AFX.

Слабият долар е тежест, тъй като оставя по-малко в касите след пресмятането на приходи в долара в евро. Независимо от това оперативната печалба преди облагане с данъци за финансовата година 2017/18 г. се очаква да остане на нивото от предходната година, съобщи базираният в Хамбург Aurubis във вторник. През 2016/17 г. северногерманската компания спечели 298 млн. евро. 

През изминалото първо тримесечие на финансовата година оперативната печалба преди данъци нарасна повече от четири пъти спрямо предходната година, за да достигне 79 млн. евро. В крайна сметка компанията от Хамбург отчита чиста печалба от 60 млн. евро след 14 млн. евро година по-рано. По онова време обаче планираното затваряне за техническо обслужване и ремонт на завода в Хамбург имаше отрицателно въздействие.

Oтносително високите такси за обработване и рафиниране на медни концентрати, дължащи се на благоприятната структура на входния микс, както и високите такси за рафиниране за меден скрап, също са повлияли положително на резултатите. Положително влияние е оказал и добивът на метал при благоприятни цени.

Приходите от продажби се увеличават с около 17% до 2,87 млрд. евро. Пазарните очаквания бяха повече или по-малко удовлетворени. „Фискалната година започна много добре за нас, като се има предвид, че първото тримесечие обикновено е по-слабо поради сезонните ефекти", каза изпълнителният директор на Aurubis Юрген Шахлер, цитиран в прессъобщение.

Инвеститорите обаче не посрещнаха добре резултатите, до обяд акциите поевтиняваха с 3,20 на сто до 77,70 евро. През януари обаче те достигнаха рекорден връх от 86,80 евро за акция, преди да попаднат под натиска заради глобалните разпродажби.

В България Aurubis е представена чрез завода си в региона на Средногорието. Той е построен през 1958 г. и се състои от четири основни производствени единици: металургично производство, рафинерия за катодна мед, производство на сярна киселина и обогатителна фабрика. През април 2009 г. официално е прието новото име на компанията – Аурубис, след като година по-рано групата Кумерио е придобита от Norddeutsche Affinerie AG, което по-късно се преименува на Aurubis.

Днес в дружеството в България работят 845 души. В страната ни се произвежда анодна мед, катодна мед и сярна киселина. Компанията реализира 8% от износа на страната за различни пазари, сред които Турция, Белгия, Китай, Сингапур, а вносът се осъществява предимно от Китай, Балканите, Близкия изток. Към настоящия момент компанията е най-големият ползвател на българските пристанищни и железопътни превози с над 2 млн. карго превози годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още