IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Турция обсъждат общи туристически пакети

Съвместни туристически маршрути на балканските държави и свързването на столиците им с директни авиолинии са приоритети, твърди Николина Ангелкова

18:42 | 13.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Да бъдат създадени съвместни туристически пакети между Турция и България са се договорили министрите на туризма на двете страни. Това каза министърът на културата и туризма на Турция Нуман Куртулмуш, цитиран от БТА. С българския ресорен министър Николина Ангелкова са се разбрали да се създаде работна група между двете страни, за да бъдат обсъдени тези проекти.

Турските туристи предпочитат България като зимна туристическа дестинация, отбеляза Куртулмуш, който участва в неформалната среща на министрите на туризма на ЕС.

“Ако увеличим обмена на културните мероприятия и това културно наследство, което имаме, това непременно ще повлияе и на туризма, коментира той. Научих, че след откриването на реновираната Желязна църква в Истанбул, много български туристически агенции са организирали турове до там, това е много радващо”, каза той.

С министър Боил Банов са постигнали договорка за подписването на два документа - протокол за двустранно изграждане на културни центрове в двете страни и споразумението за опазване на недвижимото културно наследство.

На днешната неформална среща на министрите на туризма от ЕС в рамките на председателството беше анонсирана идеята за създаване на карта на 100-те европейски туристически обекта.

Генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили съобщи, че към организацията се създава работна група за туризма, която ще е част от Регионалната комисия за Европа и ще стимулира трансграничното сътрудничество чрез съвместни продукти и услуги. 

Разработването на съвместни туристически маршрути на балканските държави и свързването на столиците им с директни авиолинии са сред приоритетите в туризма, каза Николина Ангелкова. Тя посочи, че нейният хърватски колега е предложил България да се включи към съвместни пакети, които изготвят със Словения.

“Със сигурност ще го направим. Готвим такива с Турция и Гърция, с Румъния, така че това е един от начините да привлечем допълнително китайски туристи”, каза Ангелкова, цитирана от БНР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още