IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street изпрати трета поредна сесия с ръст

Опасенията на пазара за възстановяването обаче остават на фона на очаквания в сряда с нетърпение доклад за потребителските цени

23:10 | 13.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръстът на пазара на акции от понеделник, отбелязващ най-доброто 2-дневно представяне за S&P 500 от 18 месеца насам, се оказа поне засега достатъчен, за да успокои трейдърите след срива, който изтри 2 трлн. долара от американските акции през миналата седмица. В понеделник индексите се повишиха значително, като Dow скочи с 400 пункта, а  S&P 500 и Nasdaq нараснаха с по над 1%.

Във вторник американските индекси приключиха сесията с трети дневен ръст, като банковите книжа и акциите на компаниите за потребителски стоки са водещи.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 40 пункта, или 0,2%, до 24 641 пункта. По-широкият бенчмарк S&P 500 добави 7 пункта до 2 663 пункта, което е повишение с 0,3%. Технологичният Nasdaq Composite Index е нагоре с 32 пункта, или 0,5%, до 7 013 пункта.

И трите индекси стартираха сесията със спадове, но успяха да се възстановят до края на търговията.

„По-голямата част от акциите в САЩ поевтиняха заедно с долара, докато доходността по държавните ценни книжа се покачва на фона на опасенията на финансовите пазари преди доклада за инфлацията в сряда. Признаците за инфлация в доклада за трудовата заетост от преди две седмици бяха основна причина за историческата разпродажба на акциите. Инвеститорите се притесняват, че данните може да предизвикат нов рунд на разпродажби. Утре очакваме и продажбите на дребно“, коментира началото на борсовата сесия в Ню Йорк пазарният анализатор на Bloomberg Сю Кийнън търговията в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Независимо от окончателните ръстове днес сегашните нива остават със 7% под рекордните равнища от предишния месец, което значи, че са все още в корекция.

Скорошните значителни разпродажби на пазара на акции и повишаването на доходността на облигациите дойде след по-добри от очакваните данни за пазара на труда, които подхрани опасенията за повишаване на инфлацията, а оттам и на основните лихви от страна на Федералния резерв.

Актуалните данни за индекса на потребителските цени в САЩ ще бъдат публикувани в сряда.

„Утре се очаква най-важният доклад за индекса на потребителските цени от 10 години насам, тъй като растящата инфлация се превърна в един от най-големите рискове за сривовете на пазара“, коментира Том Есей, създател на Sevens Report.

„Движейки се през останалата част на този икономически и пазарен цикъл, високата волатилност ще е нормална“, казва Джефри Шулце, главен инвестиционен стратег в  Clearbridge Investments. „И много от това е свързано с нормализацията на лихвите”.

Хедж фондовете и други големи спекуланти повишават залозите си за фючърсите по държавни ценни книжа до рекордни нива, индикирайки, че очакват сривът на пазара на облигациите през 2018 г. да се възобнови в бъдеще. Анализатор от Goldman Sachs Asset Management предупреди, че доходността по 10-годишните облигации може да се покачи до 3,5% пред идните 6 месеца, докато пазарът включва в оценката си по-бърз темп на затягане от страна на Фед.

Продължава сезонът на отчетите. Under Аrmour, компания за спортни облекла, отбеляза ръст в цената на акциите си с 16%, след като съобщи за възстановяване на продажбите си през 4-тото тримесечие.

GNC – търговец на витамини на дребно, отбеляза ръст на цената на акциите с повече от 35%, след като си осигури инвестиции в размер на 300 млн. долара от Harbin Pharmacuetical за разширяване на дейностите си в Китай. 

Акциите на PepsiCo също отчетоха лек ръст. Производителят на безалкохолни напитки възнамерява да стартира кампания за обратно изкупуване на акции и да увеличи дивидента. В оперативния бизнес обаче застой в основния бизнес доведе до срив в печалбата на производителя на Pepsi-Cola през миналата година. Андреа Тейхера от JPMorgan говори за оперативно слабо развитие и разочароваща перспектива за 2018 г.

Акциите на голямата банка Wells Fargo & Co. поскъпнаха с 2,7 на сто, след като главният изпълнителен директор Тимъти Слоън успокои инвеститорите, че акцията на Федералния резерв от края на миналата седмица няма да повлияят зле на банката.

Книжата на Goldman Sachs Group Inc. поскъпнаха с 0,9 на сто. 

Петролът се търгува почти без промяна – малко под 60 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още