IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осмо поредно тримесечие с ръст за японската икономика

Липсата на инфлационен ефект в данните и спадът на реалните заплати за тримесечието са сред предизвикателствата пред Шиндзо Абе и ЯЦБ

09:21 | 14.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската икономика отчете най-продължителнoто си разширяване от 80-те години насам, след като ръстът за четвъртото тримесечие бе насърчен от потребителските разходи и подкрепи плана за икономическо възраждане на министър-председателя Шиндзо Абе.

Дългогодишният растеж също така представлява окуражаващ знак за Японската централна банка, сочейки, че икономиката може най-накрая да получи инерция, която да повиши потребителските цени до нейната 2-процентова инфлационна цел.

Независимо от това липсата на инфлационен ефект в данните и спадът на реалните заплати за тримесечието подчертават предизвикателствата, пред които са изправени усилията на ЯЦБ за насърчаване на добронамерен цикъл на растеж, потребителски разходи и бизнес инвестиции - ключов елемент от т. нар. Абеномика.

Данните за брутния вътрешен продукт се публикуват на фона на новините, че правителството на Абе е решило да назначи Харухико Курода за втори мандат като управител на Японската централна банка - рядък ход, който е знак, че неговата изключително разхлабена парична политика ще остане в сила, въпреки че инвеститорите все още имат въпросителни за това кои ще бъдат заместниците на Абе и какви политики биха предпочели те.

За осмо поредно тримесечие японската икономика отчита ръст, показват предварителните правителствени данни. По този начин тя отчита най-продължителното непрекъснато увеличаване от 12-месечния период на растеж между април и юни 1986 г. и януари и март 1989 г., изчислява Ройтерс. 

Икономиката се е увеличила с 0,5% на годишна база през периода октомври-декември, което е по-малко от средната прогноза за годишен ръст от 0,9%, показват данни на кабинета от сряда. На този фон данните за растежа на БВП за юли-септември бяха ревизирани до 2,2% на годишна база.

„Основните данни са малко по-слаби от очакваното, но това не е нещо, за което да се притесняваме твърде много", казва Йошики Шинке, главен икономист в Dai-ichi Life Research Institute. „Капиталовите разходи и потреблението се повишават. Износът също е силен. Други актуални данни също са силни. Може спокойно да се каже, че икономиката е в доста добра форма“.

В сравнение с предходното тримесечие брутният вътрешен продукт нарасна с 0,1%, малко под средните очаквания за растеж от 0,2% и след увеличение от 0,6% на тримесечна база през периода юли-септември.

Въпреки по-слабите от очакванията данни много икономисти предвиждат ръстът да продължи, защото компаниите могат да използват силната си печалба за капиталови разходи.

Очаква се най-затегнатият пазар на труда от около 40 години насам най-накрая да даде на синдикатите по-голяма възможност за водене на преговори за заплати.

Частното потребление, което представлява около две трети от БВП, се е повишило с 0,5% спрямо предходното тримесечие, което е повече от средната прогноза за увеличение от 0,4% и отстъпление от ревизираните 0,6% през предходното тримесечие.

Повишените разходи за мобилни телефони, автомобили и храни са насърчили ръста на частното потребление, казва представител на кабинета.

„Условията за заетостта и доходите продължават да се подобряват, а настроенията на потребителите стават все по-позитивни, очаква се частното потребление да продължи да се покачва", заяви пред репортери японският министър на икономиката Тошимицу Мотеги.

Разбира се, някои икономисти са по-предпазливи по отношение на вътрешното търсене, защото всяко допълнително понижение на цените на световните акции може да навреди на настроенията и възвръщаемостта на портфейлите на инвеститорите.

Реалните заплати се понижиха с 0,4% през четвъртото тримесечие, което е първият спад от три тримесечия – допълнителен риск за вътрешното търсене.

„Малко се притеснявам за бавния растеж на заплатите", казва Дайджу Аоки, регионален главен инвестиционен директор на UBS Securities. „Също така се тревожа за негативния ефект за доходите заради понижаващия се фондов пазар".

Капиталовите разходи са нараснали с 0,7% през октомври-декември спрямо предходното тримесечие, което е по-малко от средната оценка на анализаторите за увеличение от 1,1%, но пък нарастват за пето поредно тримесечие и са знак за устойчиви печалби от инвестиции в бизнеса.

Износът е нараснал с 2,4%, но това нарастване е компенсирано от скок с 2,9% на вноса благодарение на силното вътрешно търсене.

От встъпването си в длъжност в края на 2012 г. Абе предприе реформи за привличане на повече жени и възрастни хора към работната сила, повишаване на заплатите за служителите на непълно работно време, либерализиране на пазара на труда и насърчаване на инвестициите в предприятията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още