IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават стабилни на фона на слаб долар*

Златото поскъпна до едноседмичен връх

09:54 | 14.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола останаха стабилни по време на азиатската търговия, подкрепени от здравословния икономически растеж и очакванията, че по-слабият долар би могъл да стимулира търсенето на „черно злато“, пише CNBC.

Въпреки това цените на петрола остават под доскорошните си върхове поради признаците за свръхпредлагане, включително увеличаването на запасите в САЩ.

Фючърсите върху американския лек суров петрол останаха без промяна спрямо нивата си от вторник и се търгуваха за 59,19 долара за барел. Сортът Брент успя да поскъпне с 0,14% до 62,81 долара за барел.

„Въпреки че виждаме стабилна основа зад движението на петрола през тази година, то инвеститорите не би трябвало да пропускат и предупредителните признаци, които идват от пазара“, смятат от RBC Capital Markets. Според анализаторите именно прекомерното предлагане на физическия пазар натиска цените.

По данни на Американския петролен институт запасите в САЩ са се увеличи с 3,9 млн. барела до 422,4 млн. за седмицата до 9 февруари. Това до голяма степен се дължи на растящото производство на суров петрол в САЩ, което е скочило с над 20% от средата на 2016 г. до над 10 млн. барела на ден. Така щатското производство вече надминава това на най-големия износител в света Саудитска Арабия и се доближава до обемите на Русия.

Увеличеното производство в САЩ означава, че отново може да се стигне до момент на свърхпредлагане, което поставя под съмнение усилията на Организацията на страните износителки на петрол и Русия, които от началото на 2017 г. работят в посока на ограничаване на доставките с цел стабилизиране на цените.

Международната агенция по енергетика заяви във вторник, че търсенето на петрол ще нарасне с 1,4 млн. барела на ден през 2018 г., но че въпреки това има риск предлагането да е по-голямо.

Физическият пазар вече реагира, като цените на суровините от Северно море, Русия, САЩ и Близкия изток стават все по-евтини, тъй като производителите се борят да останат конкурентоспособни в условията на огромни доставки.

На стоковите пазари златото получи подкрепа от отслабения долар в очакване на данните за инфлацията. Ценният метал поскъпва в трета поред сесия с 0,43% до 1336,10 долара за тройунция. Междувременно във вторник стана ясно, че Русия е произвела 306,9 тона злато през миналата година, което е ръст от 18,6 тона спрямо година по-рано.

Доларовият индекс, който измерва представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,23% до 89,53 пункта. Доларът продължи да поевтинява и спрямо йената с 0,58% до 107,2 йени на фона на добри данни за японската икономика.

*Информацията е актуална към 8:56

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още