IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са удвоили инвестициите си в слънчева енергия в чужбина през 2017 г.

Страната е инвестирала повече от 630 млн. долара в международни енергийни проекти

11:45 | 14.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на САЩ е удвоило финансовата си подкрепа за проекти за слънчева енергия в чужбина през миналата година в рамките на инвестиционната си политика, съобразена с климата, приета в последните дни на администрацията на Обама, съобщи Ройтерс.

Разрастващата се подкрепа на САЩ за чуждестранни слънчеви проекти идва въпреки продължаващото федерално разследване на предишни американски заеми в чужбина за развитието на подобни проекти. Това също така задълбочава объркването относно позицията на президента Доналд Тръмп за правителствената подкрепа за възобновяемата енергия, тъй като неговата администрация по-скоро пренебрегва заплахата от глобалното затопляне и агресивно насърчава развитието на изкопаеми горива.

Страната е инвестирала повече от 630 млн. долара в международни енергийни проекти през 2017 г., 90% от които са слънчеви, вятърни или други нисковъглеродни енергийни мощности.

За сравнение общото финансиране на Инвестиционната корпорация за чуждестранни инвестиции (OPIC) за 2016 г. е в размер на 797 млн. долара, от които 61% - за чиста енергия.

Предоставянето на заеми от агенцията за слънчеви проекти се е удвоило до повече от 250 млн. долара през 2017 г., подкрепяйки инвестиции в Индия, Африка и Южна Америка. Говорителят на Белия дом отказа коментар на тези данни.

OPIC е самофинансираща се държавна агенция, която има за цел да подобри приоритетите във външната политика и националната сигурност "чрез инвестиране в предприятия в чужбина. В продължение на 40 години тя работи без никакви нетни разходи за данъкоплатците в САЩ.

Политиката на OPIC съвпада с усилията на бившия президент Барак Обама за борба с изменението на климата, но се сблъсква с енергийните приоритети на настоящата администрация.

От встъпването си в длъжност Тръмп отмени регулирането, ограничаващо емисиите на въглероден диоксид, за да помогне на петролните и въглищни компании и обяви оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още