IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse отбеляза трета годишна загуба заради данъчната реформа в САЩ

Швейцарската банка отчете отписване за над 2 млрд. франка заради новите данъчни промени

11:38 | 14.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската банка Credit Suisse отчете в сряда по-малка от очакванията загуба за 2017 г. от 983 млн. франка (1,05 млрд. долара), след като отписване за 2,3 млрд. франка заради данъчната реформа в САЩ не позволи на банката да се върне на зелено за пръв път, откакто главният изпълнителен директор Тиджане Тиам стартира преструктурирането ѝ през 2015 г.

Анализаторите очакваха втората по големина банка в Швейцария да отбележи загуба за 1,1 млрд. франка заради отписването, коментира Ройтерс. Печалбата преди данъците от 1,783 млрд. франка до голяма степен отговаря на прогнозите за 1,803 млрд. франка.

Новите нетни активи в бизнеса за управление на благосъстоянието са нараснали с над една четвърт миналата година до 37,2 млрд. франка, а активите под управление като цяло са скочили с 13% до рекордните 772 млрд. франка.

През 2018 г. ще останем фокусирани върху дисциплинираното изпълнение и гарантирането на стойност за нашите клиенти и акционери в последната година на нашия план за преструктуриране“, заяви Тиам.

Групата съобщи, че ще предложи по-нисък дивидент от 0,25 франка на акция спрямо 0,70 франка през 2016 г. Средните очаквания на осем анализатори бяха за 0,28 франка.

Тиам, който пое поста преди почти три години, се фокусира върху свиване на бизнеса с инвестиционно банкиране на Credit Suisse, за да се концентрира върху частното банкиране, където е нужен по-малък капитал.

Сривът на един от волатилните продукти на банката миналата седмица обаче и двете дела в САЩ заради дейност малко преди и след като Тиам пое поста предизвикаха съмнения за това какво може да постигне стратегията му за избягване на риска.

Банката заяви, че пазарната волатилност, която бе причина за срива на борсово търгуваните ѝ книжа, използвани за залог върху вълненията на фондовите пазари, е нож с две остриета.

През първите шест седмици на 2018 г. виждаме значително засилване на пазарната волатилност, което от една страна има положително влияние върху вторичните ни дейности, а от друга – се отрази негативно на първичния ни календар, тъй като клиентите чакат по-спокойни пазари за сделки“, заяви банката. „Приемаме по-внимателни краткосрочни перспективи за този период на засилена волатилност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още