IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да инвестира в IPO-то на Saudi Aramco чрез съвместен фонд с Китай

Първичното публично предлагане на компанията се очаква да се осъществи най-рано през втората половина на тази година

13:09 | 14.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руски банки, както и съвместен инвестиционен фонд между Москва и Пекин, са готови да участват в първичното публично предлагане (IPO) на саудитската петролна компания Saudi Aramco. Това заяви ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, цитиран от Bloomberg.

Няколко банки, както и други групи в Русия, имат интерес да инвестират в дялове на Saudi Aramco – най-големия износител на петрол в света, посочи Дмитриев от Рияд.

Компанията планира да продаде дял от 5%, който въпреки това се очаква да се превърне в рекордно IPO. 

„Чрез този руско-китайски инвестиционен фонд ние виждаме, че има голям интерес към IPO-то на Saudi Aramco от редица водещи китайски институции“, допълни той. По думите му интересът от страна на Москва и Пекин е значителен и би било добре двете страни да обмислят заедно възможности в сферата на петрола.

Русия и Саудитска Арабия – двете най-големи производителки на „черно злато“, изоставиха дългогодишното си съперничество и се включиха в съвместен съюз в опит да стимулират цените на петрола. В рамките му държавите се съгласиха да ограничат добива му поне до края на тази година.

Руският министър на енергетиката Александър Новак и неговият саудитски колега Халид ал-Фалих проведоха среща по-рано днес в Рияд – последната от редица съвместни появи, които подчертават задълбочените връзки между двете страни, посочва още Bloomberg.

Очаква се до края на деня Saudi Aramco да направи „голямо съобщение“ за партньорство в сферата на втечнения природен газ с руска компания, допълни още Дмитриев. Новината беше потвърдена и от ал-Фалих по време на пресконференция с Новак.

IPO-то на Saudi Aramco е основната част от плана на Саудитска Арабия да направи икономиката си по-малко зависима от петрола. Според оценка на правителството в Рияд цената на продавания дял от компанията може да достигне до 2 трлн. долара, въпреки че анализаторите очакват по-ниска сума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още