IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари не намериха единна посока

Настроението на китайските борси беше положително в навечерието на Лунната нова година

12:03 | 14.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските фондови борси не намерика единна посока в сряда в очакване на данните за инфлацията, които ще дадат повече яснота на пазарите. Продължилото отслабване на долара пък оскъпи йената до 15-месечен връх, обобщава CNBC.

Индексът на сините чипове на фондовата борса в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,43% до 21 154,17 пункта, заличавайки по-ранните си повишения. Представителите на автомобилния сектор се движеха на отрицателна територия, като акциите на Toyota и Honda Motor поевтиняха съответно с 2,12% и 1,15%. Повечето технологични имена също се оцветиха в червено, като книжата на SoftBank Group отчетоха понижение в цената си с 1,92%.

Акциите на Toshiba обаче успяха да поскъпнат с 1,92%, след като компанията обави, че ще назначи бившия банкер Набуаки Куруматани за главен изпълнителен директор.

По-рано през деня стана ясно, че японската икономика е отчела най-продължителнoто си разширяване от 80-те години насам, след като ръстът за четвъртото тримесечие бе насърчен от потребителските разходи и подкрепи плана за икономическо възраждане на министър-председателя Шиндзо Абе.

В Южна Корея Kospi се повиши с 1,11% до 2421,83 пункта. Samsung Electronics успя да се разпише с ръст от 3,07% в цената на акциите си. Другите технологични компании обаче бяха в червената зона. Книжата на производителя на чипове SK Hynix поевтиняха с 0,13%, а на LG Electronics с 2,02%.

Акциите на корейския конгломерат Lotte Corporation се сринаха с 6,02%, след като председателят на борда на директорите на Lotte Group Chairman Шин Донгбин беше осъден на две години и шест месеца затвор, като присъдата е част от разраснал се политически скандал в страната.

На борсата в Австралия местният измерител S&P/ASX 200 се понижи с 0,25% до 5841,24 пункта. Банковият сектор беше подложен на разпродажби и акциите на Commonwealth Bank of Australia и ANZ поевтиняха съответно с 3,04% и 0,29%.

На китайските пазари настроението беше положително в навечерието на Лунната нова година. В Хонконг HangSeng прибави 2,27% към стойността си до 30515,60 пункта. За разлика от Австралия финансовият сектор се представи добре, като China Construction Bank се придвижи в посока нагоре с 4%, а HSBC с 2,26%. Акциите на застрахователната компания AIA поскъпнаха с 1,06%. В континенталната част на страната Shanghai Composite отчете ръст от 0,45% до 3199,16 пункта.

Заради Лунната нова година пазарът в Китай ще почива от 15 до 21 февруари, докато фондовата борса в Хонконг ще е затворена от 16 до 19 февруари. Другите регионални пазари, включително Южна Корея, Тайван и Сингапур, също ще се присъединят към празненствата с по-дълъг уикенд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още