IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самотниците на Свети Валентин страдат и икономически

Сред хората без партньор има по-висока безработица и по-ниски нива на богатство

20:06 | 14.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На Свети Валентин хората в САЩ генерират милиарди долари за икономиката, като купуват плюшени мечета, черен шоколад и скъпи бижута, всичко това в името на любовта, пише MarketWatch.

Докато денят е изпълнен с романтика за някои, около 45% от американците не планират да празнуват Деня на Свети Валентин. Хората, които най-вероятно са без половинки, се нуждаят от допълнителна любов и внимание, поне от икономическа гледна точка, тъй като се сблъскват с по-голяма икономическа несигурност, отколкото омъжените или обвързаните.

Сред хората без партньор има по-висока безработица и по-ниски нива на богатство, отколкото при омъжените или съжителстващи партньори. Статистиката показва, че безработицата сред женените е най-ниска - под 3%.

Лошите икономически резултати може да се дължат отчасти на факта, че женените обичайно са по-възрастни и по-образовани. В допълнение, хората в брак се възползват от фактори, които отделните индивиди не притежават, включително още един работещ възрастен в семейството и по-голяма възможност за спестяване.
Някои „икономии“ включват живеенето в една къща, споделянето на хранителните разходи, сметките и други общи разходи за услуги.

Въпреки тези икономически ползи в днешното общество нещата са различни. САЩ отчитат исторически връх на неомъжените – 40% от пълнолетното население живее без съпруг/а или партньор. Хората прекарват сами все по-голям процент от живота си заради фактори като по-късно встъпване в брак и създаване на деца, както и повишената икономическа независимост на жените.

Фактът, че хората в по-голям процент от живота си живеят сами, не е отрицателен. По-скоро по-късният брак е свързан с положителни икономически резултати за жените като по-висок процент на участие в работната сила, по-високи доходи и по-ниски нива на бедност.

В същото време богатството и икономическата сигурност все повече се разглеждат като предпоставки за брак. Разликата в образованието и семейното положение нараства с течение на времето - омъжените с образование до гимназия намаляват по-бързо от тези с бакалавърска степен. Освен това 41% от възрастните, които никога не са се оженили, но биха искали да го направят, посочват липсата на финансова стабилност като причина да не са взели това решение все още. Това води до парадокс, при който много хора смятат, че не могат да си позволят да се оженят, но в действителност са ощетени от това, че не са го направили.

Икономическата сигурност на отделните индивиди варира според пола и расата. Докато самотните жени имат по-ниски доходи от самотните мъже, те също имат по-ниски нива на безработица, отколкото мъжете без половинка. Самотните чернокожи мъже и жени са с шокиращо високи нива на безработица съответно 10,4% и 8,9%.

Политиките на правителствата трябва да работят за всички хора, а не само за семейните, тъй като всеки има нужда от достъп до качествени работни места, образование и здравеопазване. Насърчаването на брака като начин за борба с бедността не е достатъчно решение, коментира Ан Макгрю в статията си за MarketWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още