IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага 25 млрд. евро за еврозоната в следващия бюджет

Със средствата трябва да бъдат финансирани структурни реформи на национално ниво, както и държавите, които все още са извън единната валута

19:04 | 14.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-малко 25 млрд. евро трябва да бъдат отделени за страните от еврозоната в рамките на следващия бюджет на Европейския съюз (ЕС). Те ще се използват за инфраструктурни реформи на национално ниво, както и за помощ на държавите, които все още са извън зоната, да приближат икономиките си до единната валута. Това съобщиха от Европейската комисия (ЕК), цитирани от Ройтерс.

„Бюджетна линия в размер на най-малко 25 млрд. евро в рамките на седемгодишен период ще осигури един минимум и ще помогне да се избегне концентрирането на финансиране само за отделни държави членки“, посочиха от Комисията.

От 27-те страни, които ще останат в ЕС след напускането на Великобритания през 2019 г., само една – Дания, официално се е отказала от присъединяване към еврото. Всички останали трябва да приемат единната валута, след като изпълнят необходимите критерии. 

Паралелно с това от ЕК предложиха да бъдат предоставени средства, които да имат „стабилизационна функция“ за еврозоната в случай на криза в някоя държава членка.

Според ЕК стабилизационната функция ще се изгради прогресивно с времето, разчитайки на обратни кредити, гарантирани от европейския бюджет, заеми от Европейския валутен фонд, доброволен гаранционен механизъм, базиран на държавния принос, както и на субсидийна част от европейския бюджет.

Планът на Комисията представлява компромис между позициите на Франция и Германия и допълва предложенията на Клаус Реглинг, ръководител на Европейския стабилизационен механизъм, който трябва да бъде трансформиран в Европейски валутен фонд.

Реглинг предложи механизмът за стабилизиране на еврозоната да представлява между 1% и 2% от БВП и да работи на основата на евтините заеми, като се предоставя на страни, ударени от кризи.

Миналата година френският президент Еманюел Макрон призова за създаването на бюджет на еврооната в размер на няколко стотици милиарда евро, който да бъде финансиран от данъци, на което обаче Германия се възпротиви, отказвайки всякакво отделно финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
При наличното пренебрегване на вредното влияние от еврото и 1 трилион евро за еврозоната в следващия бюджет да се осигурят, Европейският съюз (ЕС) е с нарастващи щети и подсигуряван провал.При допусканата държавна грешка, все още членовете на ЕС отлагат началото на катастрофална държавна криза чрез заплащане на възникващите щети с пари от данъци и заеми.Успешното спасение на ЕС от сегашните актуални вреди е осъществимо със защита срещу вредното влияние от еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още