IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите от ТЕЛК комисиите ще могат да работят и на друго място

Промените бяха приети окончателно в Закона за здравето

20:09 | 14.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лекарите от националната и териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК и НЕЛК) ще могат да работят и в лечебни заведения, успоредно с работата си в комисиите. Това става възможно с приетите от парламента на второ четене промени в Закона за здравето.

Така отпадна съществуващата пълна забрана медиците членове на ТЕЛК и НЕЛК да упражняват дейности, които подлежат на техен контрол, както и да извършват консултативна дейност, свързана с вида и степента на увреждане, временната неработоспособност и трайно намалената работоспособност, предава БТА.

Промените дават възможност при извършване на медицинската експертиза в съставите на комисиите да участват и лекари, които извършват лечебна и диагностична дейност. Ограничението ще важи единствено по отношение на участието в състава на комисията на лекар, който е пряко ангижиран с конкретно освидетелствано лице. В тези случаи лекарите ще имат задлъжението да правят отвод от заседанието на ТЕЛК комисията, която разглежда случая. ТЕЛК комисиите ще бъдат част от структурата на болниците, в които са разположени.

Идеята на вносителите е да бъде преодоляна липсата на специалисти в системата на ТЕЛК и НЕЛК.

В срок до два месеца от влизането в сила на този закон специализираните състави на НЕЛК трябва да се приведат в съответствие с новите изисквания.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още