IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NYT: Зума оставя след себе си в Южна Африка една разбита демокрация

Въпросът сега е дали управляващата партия АНК може да се възстанови под управлението на новия си лидер Сирил Рамафоза

10:36 | 15.02.18 г. 3
<p>
	<em>Джейкъб Зума при обявяването на оставката си. Снимка: Ройтерс</em></p>

Джейкъб Зума при обявяването на оставката си. Снимка: Ройтерс

Това, което остава след оставката на президента на Южна Африка Джейкъб Зума, е една разбита демокрация, пише в редакционен коментар днес американският New York Times.

Някогашният герой от съпротивата срещу апартейда се оказа въвлечен в поредица от безсрамни корупционни скандали, което накара управляващата партия - АНК, да си избере нов лидер, за да принуди Зума да се оттегли, пише вестникът.

След като това се случи, въпросът сега е дали АНК - партията на Нелсън Мандела, която има почти пълен монопол върху политиката в Южна Африка след края на управлението на бялото малцинство, може да се очисти и да се възстанови под управлението на новия си лидер Сирил Рамафоза, който почти сигурно ще бъде избран за президент на страната от парламента.

New York Times припомня, че той е един от близките съратници и протеже на Мандела, изявил се по-късно като успешен бизнесмен, а сега е водач на реформаторското крило на партията.

Няма никаква причина да се съжалява за оставката на Зума. Макар че е прекарал доста години в затвора заедно с Мандела, а после и в изгнание в чужбина, след като се оказа начело на властта, той се поддаде на нейните съблазни и сега е изправен пред многобройни тежки обвинения в корупция и неетично поведение, се казва в коментара.

С неговото име се свързва икономическият упадък на страната, която така и не успя да постигне икономическото равенство, обещано след края на "бялото" управление. АНК обаче продължи да подкрепя Зума, поне докато не разбра, че губи някога непоклатимата си популярност, и той се превърна във воденичен камък на шията на партията преди президентските избори догодина, отбелязва вестникът.

Сега Рамафоза се оказва изправен пред една дълбоко разединена партия, развратена от корупция и изпаднала в летаргия след твърде много години на неоспорима власт на лидера й. Той трябва да действа бързо и решително, за да убеди разколебаните избиратели, че АНК може да "почисти къщата си" и заслужава нов шанс.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Остават си дълбоко разединено общество.Още от 90-те на "бурите" (или белите образовани граждани) върху чиито труд и способности се крепи цялата държава им се иска да разделят ЮАР на две части заради безумната социална тежест на огромната маса от мизерници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 6 години
еми като гласуват по расов/полов принцип, а не спрямо личностни качества така ще е .... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още