IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското икономическо министерство залага цена от 50-60 долара за барел

ОПЕК ще обсъжда с Русия нов начин за измерване на доставките

12:10 | 15.02.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руското министерство на икономическото развитие планира да подготви през април нова макропрогноза за 2018-2020 г., в която заложената цена на петрола сорт Юралс през 2018 г. ще бъде 50-60 долара за барел. Това съобщи днес пред журналисти министърът на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин в кулуарите на Руския инвестиционен форум.

„Ние ще се ориентираме към цени от 50-60 долара за барел“, каза той, цитиран от ТАСС.

Руският инвестиционен форум, който се провежда днес и утре в Сочи, е традиционна площадка за представяне на инвестиционния и икономически потенциал на Русия, съобщава БТА. Тази година в работата му ще участва премиерът Дмитрий Медведев.

На миналогодишното издание на форума бяха сключени 377 споразумения за 490 млрд. рубли (6,92 млрд. евро).

Междувременно стана ясно, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) възнамерява да обсъди с Русия нов начин за измерване на запасите на петрол във връзка с изпълнение на споразумението за ограничаване на предлагането, което изтича в края на 2018 г., пише Bloomberg. 

Производителите на петрол, участващи в споразумението за ограничаване на доставките, ще се срещнат през април, за да обсъдят темата със запасите. Именно последното споразумение на ОПЕК помогна на цените на петрола да се изкачат на тригодишен връх.

Първото ангажиране с намаляване на доставките от страна на ОПЕК и Русия се случи през ноември 2016 г. През декември миналата година световните запаси достигнаха 52 млн. барела, което е намаление от 80% спрямо година по-рано по данни на Международната агенция по енергетика.

Саудитският министър на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси Халид бин Абдул Азиз ал Фалих изрази опасенията си, че намирането на надеждни данни за запасите остава предизвикателство. Той каза още, че ОПЕК ще се придържа към политиката за ограничаване на доставките през 2018 г. 

Международната агенция по енергетика очаква САЩ да изпреварят Русия и Саудитска Арабия по добив на нефт и в края на годината вече да са лидери по производство. Според данните за три месеца – от ноември до януари, добивът на „черно злато“ в САЩ се увеличава с „колосалните“ 846 хил. барела на ден и скоро може да изпревари Саудитска Арабия. Очакванията са тенденцията да се запази, като в края на годината Вашингтон може да задмине и Москва, превръщайки се в глобален лидер в добива на петрол, посочват анализаторите на Агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Добре са си направили сметките ако питаш мен. По-надолу от това няма как да падне, видя се много добре, а каквото им дойде отгоре ще е само подарък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 6 години
я кажи една държава дето пита пазара за нещо докато залага в бюджета си прогнозин стойности ? ... че оставам с впечатление от твоето изказване че само те на са питали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
lyusien
преди 6 години
Добре направили са си прогнозата за цени от 50-60 долара за барел Но пита ли ли са дали ПАЗАРЪТ Е съгласен с тази прогноза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още