IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Унгария планира да затегне още правилата за НПО

В парламента на страната е внесен законопроект, наречен "Спрете Сорос!", насочен към граждански групи, които подкрепят миграцията

12:49 | 15.02.18 г. 1
<p>
	Премиерът на Унгария Виктор Орбан. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Унгария е внесло в парламента законопроект, наречен „Спрете Сорос!“. Текстовете, ако бъдат приети, ще дадат на министъра на вътрешните работи на страната правомощия да забрани гражданските групи, които подкрепят миграцията, пише онлайн изданието EUObserver.com.

Законопроектът е в подкрепа на антиимигрантските стремежи на премиера на Унгария Виктор Орбан, който все по-ожесточено се насочва към финансиста и филантроп Джордж Сорос. Последният популяризира либералните ценности чрез своята фондация "Отворено общество".

Десните групи в Унгария твърдят, че проектът е най-новото усилие на националистическото правителство да подкопае гражданското общество, демократичните ценности и да ограничи критичните гласове преди изборите на 8 април. Очакванията са управляващата партия на Орбан да победи за трети пореден мандат.

В законопроекта се казва, че неправителствените организации, които "спонсорират, организират или по друг начин подкрепят влизането или пребиваването на гражданин на трета страна в сигурна трета държава с цел осигуряване на международна закрила", се квалифицират като организации, които подкрепят миграцията.

Определението включва и организации, които работят за застъпничество, набират доброволци и произвеждат и разпространяват информационни материали.

Съгласно законопроекта тези организации трябва да бъдат одобрени от унгарския вътрешен министър, който може да откаже разрешение, ако види, че има "риск за националната сигурност".

Със законопроекта се предлага да се въведе и 25% данък върху чуждестранните дарения за неправителствени организации, които помагат на миграцията в Унгария.

Ако организациите не успеят да отговорят на изискванията на закона, унгарските прокурори биха могли да отнемат данъчния им номер, да им наложат наказания и в крайна сметка да ги разпуснат.

Правителството твърди, че законопроектът има за цел да възпира нелегалната имиграция, която според Орбан ерозира европейската идентичност и сигурност. Премиерът на Унгария твърди, че нелегалната миграция се популяризира от организациите на Сорос и частично се финансира чрез фондациите му.

Текстовете предвиждат още на активистите, които подкрепят миграцията или чието присъствие и дейности са в противоречие с интересите на унгарската национална сигурност, да се издава ограничителна заповед. С нея ще им се пречи да се доближават до външните граници на ЕС в Унгария.

Правителството на Орбан продължава и медийната кампания срещу Сорос. В изявление от миналия месец кабинетът твърди, че роденият в Унгария еврейски бизнесмен иска да "уреди милиони от Африка и Близкия изток".

Унгария вече затегна правилата за неправителствените организации през миналата година, припомня изданието. Това привлече вниманието на Европейската комисия, която даде Будапеща на съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
НПО тата трябва да бъдат изгонени и забранени ... а Соросът съден...дано Господ по скоро да го привика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още