IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обвинява европейските държави в опит за намеса в изборите

Москва предупреждава, че ще вземе контрамерки, ако опитите на Запада не спрат

17:54 | 15.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия има доказателства, че някои западни държави се опитват да се намесят във вътрешните работи на страната в навечерието на президентските избори през март, пише Ройтерс, позовавайки се на коментар на говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Ако това не спре, ще трябва да вземем контрамерки", каза тя по време на брифинг в Москва.

САЩ и някои европейски страни от своя страна също обвиняват Русия в опит за намеса в местните избори, включително и в президентските избори в САЩ през 2016 година и за референдума във Великобритания за излизане от ЕС.

В Москва определят тези обвинения като "фантазии", допълва европейското издание Politico.

Изборите в Русия са насрочени за 18 март 2018 година. На тях нов мандат начело на страната ще потърси и сегашният президент Владимир Путин и прогнозите са, че ще успее да го спечели.

По време на брифинга Захарова съобщи още, че Москва е отправила молба към ръководството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и нейната мониторингова комисия в Украйна да следят за спазването на реда в руските дипломатически мисии по време на изборите за президент на Русия, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Тя обясни, че молбата е обусловена от "атмосферата на ненавист" в Украйна, поддържана от "агресивни групи националисти" и насочена срещу гражданите на Русия, което отиват до избирателните секции в руските мисии в Киев, Харков, Лвов и Одеса. Според Захарова украинската полиция "се намесва в крайно редки случаи за въвеждането на ред".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Още преди година е нещо един американски коментатор писа около истерията за "руската намеса в изборите", че идат избори и в Русия и че тази нелепа тъпня ще се обърне срещу своите създатели - че руснаците ще използват същите техники да пресекат всички опити на запада да подкрепя своите фаворити на изборите в Русия. Хем там ще им бъде много по-лесно... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още